Макрон раптово вирішив піти проти Туреччини - прийнято екстрене рішення
Категорія
Світ
Дата публікації

Макрон раптово вирішив піти проти Туреччини - прийнято екстрене рішення

Макрон раптово вирішив піти проти Туреччини - прийнято екстрене рішення
Джерело:  online.ua

У Средземному морі загострюється конфлікт, що виник між Туреччиною і Грецією, які не можуть поділити морський кордон. Туреччина оголосила про початок геологорозвідувальних робіт в спірному районі Середземного моря, проти чого виступила не тільки Греція, а й багато країн ЄС. На цьому тлі грецькі збройні сили були приведені в стан бойової готовності. Втрутитися в ситуацію вирішив президент Франції Еммануель Макрон, який прийняв рішення направити в Східне Середземномор'я два винищувачі Rafale та фрегат Lafayette. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Kathimerini.

"Метою цієї військової присутності є посилення автономної оцінки ситуації і підтвердження прихильності Франції свободі пересування, безпеці морського судноплавства в Середземному морі і дотриманню міжнародного права", - пояснили рішення Макрона в Єлисейському палаці.

Відзначається, що французький лідер глибоко стурбований "односторонньої" розвідкою Туреччини в Середземному морі. Він вважає, що Туреччина повинна припинити протиправні дії і мирно домовиться з сусідніми країнами НАТО.

Бойові кораблі Франції прибудуть в Середземномор'є найближчим часом. Також Макрон закликав країни ЄС аналогічним чином допомогти Греції і привітав посередництво Німеччини з цього питання.

Як відомо, протиріччя між Туреччиною і Грецією виникли ще в 1974 році. Афіни і Анкара претендують на перекриття прибережних територій, а також мають розбіжності з приводу острова Кіпр, де Туреччина є єдиною країною, яка визнала етнічно турецьку республіку Північного Кіпру. Відносини між країнами загострилися кілька днів тому. Турецьке судно знову почало проводити сейсмічні дослідження в східній частині Середземного моря, претендуючи на право енергопостачання в спірних водах. Проти цього виступає не тільки Греція і Кіпр, а й Єгипет, країни ЄС та інші країни, що підтримують Афіни.

Нагадаємо, флот Греції був приведений в бойову готовність в середу, 22 липня 2020 року, після того, як Туреччина відправила військові кораблі в оточенні самого східного з грецьких островів Кастелорізо. Афіни закликали Анкару негайно припинити незаконні дії, які порушують її суверенітет і загрожують миру та безпеці в регіоні.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Макрон пригрозив санкціями Туреччині, якщо Анкара не припинить бурові роботи в Середземному морі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?