Макрон терміново зателефонував Путіну - що сталося
Категорія
Політика
Дата публікації

Макрон терміново зателефонував Путіну - що сталося

Макрон терміново зателефонував Путіну - що сталося
Джерело:  online.ua

У самий найближчий час Росія повинна забезпечити припинення військових дій в Сирії і дотримуватися норм міжнародного гуманітарного права, захисту цивільного населення і забезпечення доступу до гуманітарної допомоги. З таким жорстким закликом до президента Росії Володимира Путіна звернувся французький лідер Еммануель Макрон в ході термінової телефонної розмови, яка відбулася напередодні ввечері, передає ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу Кремля.

Путін в свою чергу в розмові з Макроном розповів про заходи щодо боротьби з терористами на північному заході Сирії. Він повідомив, що через загострення в Сирії в Москві в найближчі дні відбудеться російсько-турецька зустрічі на вищому рівні.

Відомо, що крім Путіна, Макрон подзвонив і президенту Туреччини Реджепу Таїпу Ердогану. Французький лідер звернувся до нього з аналогічним закликом про припинення вогню в сирійському Ідлібі. Макрон підкреслив повну готовність Франції сприяти деескалації, що дозволить відновити політичний процес, на основі якого можливо повернутися до стабільності і до безпеки як в Сирії, так і в регіоні.

Нагадаємо, ситуація в Ідлібі загострилася на початку року, коли сирійська урядова армія за підтримки Росії почала наступ. У ніч на 28 лютого турецькі військові пішли в атаку, яка стала відповіддю на обстріл турецького конвою з боку армії Асада в районі Джебель-аз-Завія, в результаті якого загинули 33 військовослужбовців, ще 32 отримали поранення. Туреччина пообіцяла помститися президенту Сирії Башару Асаду за загибель солдатів і скликала нараду Ради НАТО.

Слід зазначити, що Росія категорично заперечує свою причетність до загибелі турецьких солдатів. У Москві запевняють, що атака була пов'язана зі спробами терористів провести наступ на урядові війська в Сирії, а турецькі військові були серед них. В Анкарі наводять докази того, що російські бойові літаки навмисне вдарили по турецькій армії.

У зв'язку із загостренням ситуації в Сирії Путін і Ердоган вирішили зустрітися в Москві. Їх переговори відбудуться 5 або 6 березня. За словами турецької сторони, питання по ситуації в Ідлібі може бути вирішене лише в рамках майбутньої зустрічі.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Ердоган запропонував Путіну піти з Сирії  і залишити турецьку армію один на один з режимом Асада. Він підкреслив, що турецька армія увійшла до Сирії на запрошення сирійського народу і не виведе свої війська поки сирійська урядова армія, підтримувана Путіним, не піде звідти. При цьому Ердоган додав, що не розуміє намірів і цілей Росії в Сирії.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?