Медики приголомшили новим висновком щодо наслідків коронавіруса - що важливо знати
Категорія
Світ
Дата публікації

Медики приголомшили новим висновком щодо наслідків коронавіруса - що важливо знати

Медики приголомшили новим висновком щодо наслідків коронавіруса - що важливо знати
Джерело:  online.ua

У тисяч людей по всій планеті після того, як вони перехворіли коронавірусною інфекцією і успішно вилікувалися, в повному обсязі відновлюються не всі функції організму. Йдеться про нюх і смак, які пропадають у людей навіть при легкому перебігу COVID-19. Як виявилося ці основні симптоми коронавіруса переростають в довгострокові наслідки, які у 10% перехворілих людей залишаються назавжди. До такого невтішного висновку прийшла міжнародна група медиків, яка провела масштабне дослідження, в рамках якого стало зрозуміло, як довго відбувається відновлення огранізму після перенесеної коронавірусної інфекції. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на спеціалізований журнал Американської медичної асоціації JAMA Otolaryngology.

В ході дослідження медики спостерігали майже за двуся сотнями пацієнтів з відносно легким, що не вимагає госпіталізації COVID-19. У більшої половини з них зазначалося зміна смакових відчуттів і нюху, які повністю відновилися після хвороби тільки у 55 людей. Ще 46 пацієнтів повідомили про поліпшення, але неповне відновлення функцій, а у 12 осіб симптоми захворювання залишилися на колишньому рівні. Медики відзначили, що при більш яскраво виражених симптомах відновлення проходило важче і довше.

З огляду на розмах нинішньої пандемії, експерти попереджають, що для багатьох тисяч людей ці наслідки можуть виявитися довгостроковими. Фахівці поки не знають, яким чином можна допомогти пацієнтам - медикаментозного лікування від цих проявів захворювання немає. Відзначається, що одним із засобів для людей з довго триваючою втратою нюху можуть бути спеціальні тренування, розвиваючі функції смакових і нюхових рецепторів.

Як відомо, люди з коронавірусом втрачають нюх і смак не через закладеність носа, а через те, що вірус SARS-CoV-2 не тільки знищує нюхові нейрони, через що пацієнт перестає відчувати смак і запах їжі, а тому як рецептори ACE2, які використовуються для передачі коронавіруса, знаходяться не на нюхових нейронах, а на підтримуючих їх сустентакулярних клітинах. У людей з коронавірусом опухає і блокується та частина носа, яка «виробляє» нюх. Коли імунна система справляється з вірусом, набряк спадає, і молекули аромату знаходять шлях до неушкоджених рецепторів, і нюх повертається до норми. Але так як в результаті запалення пошкоджуються не тільки клітини підтримки, але і нюхові нейрони, відновлення нюху відбувається набагато повільніше, тому що нюховим нейронам потрібен час для регенерації із запасу стволових клітин в слизовій носа.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що тести на антитіла до COVID-19 в третині випадків показують помилковий результат. До такого шокуючого висновку прийшла група міжнародних вчених з Канади, Бразилії та США, які проаналізували тестування на антитіла до COVID-19 в Китаї, США, Великобританії, Данії, Іспанії, Швеції, Японії та Німеччини.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?