Медики з'ясували, як коронавірус уражає нервову систему та мозок
Категорія
Технології
Дата публікації

Медики з'ясували, як коронавірус уражає нервову систему та мозок

Медики з'ясували, як коронавірус уражає нервову систему та мозок
Джерело:  online.ua

Команда медиків виявила наявність слідів коронавірусу COVID-19 у тканинах мозку. Такий вердикт вони вивели для близько половини пацієнтів, які померли внаслідок інфекції та були досліджені. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Lancet Neurology.

Колектив Університетської клініки Гамбург-Еппендорфа під керівництвом професора Маркуса Глатцеля зробили висновок про ураження вірусом центральної нервової системи.

Фахівці провели аутопсію 43 пацієнтів клінік у Гамбурзі, які померли від COVID-19 у період з березня до квітня 2020 року, їхній середній вік сягає 76 років.

Майже у всіх з них інфекція розвинулася на тлі хронічних захворювань, здебільшого вони були серцево-судинними чи респіраторними. 54% пацієнтів померли у лікарнях з причини вірусної пневмонії, спровокованої коронавірусом.

Розтин продемонстрував вірусну РНК чи вірусні білки у 53 загиблих, у 8 пацієнтів експерти зуміли ідентифікувати білки та РНК. Зокрема, сліди COVID-19 знайшлися у стовбурах мозку та його нейронах.

Згідно з попередніми висновками, вірус уражає нервову систему через блукаючий нерв — він пов'язує мозок з низкою органів, серед яких легені, кишківник та носогорло.

Кожен з досліджених пацієнтів мав астрогліоз, у тій чи іншій формі. Це аномальне розростання підтримувальних клітин нервової тканини. Деякі відзначилися іншими змінами в організмі, серед них такі, що призводять до невропатологічних ускладнень.

Професор Глатцель припустив, що процеси пов'язані з нейроімунними реакціями організму, що борониться від вірусу, а не з його руйнівним впливом. Водночас не знайдено реальної загрози тканинам ЦНС від COVID-19.

Як повідомляв ONLINE.UA, Всесвітня організація охорони здоров’я підтвердила створення нового тесту на коронавірус COVID-19, який стане більш зручним у використанні. Новий засіб перш за все стане здобутком для регіонів, яким бракує серйозного лабораторного обладнання.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?