Меми з "тілами" окупантів: психологиня Світлана Ройз пояснила важливість гумору у часи війни
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Меми з "тілами" окупантів: психологиня Світлана Ройз пояснила важливість гумору у часи війни

Меми з "тілами" окупантів: психологиня Світлана Ройз пояснила важливість гумору у часи війни
Джерело:  online.ua

Протягом останніх кількох днів користувачі української мережі почали активно користуватися Телеграм-ботом "Папка в пакєтє", який дає можливість усім охочим створювати власні меми, віртуально викладаючи слова "тілами" окупантів. Однак не всім в Україні подобається такий вид чорного гумору — деякі люди скаржаться, що він є антигуманним та огидним. Відома українська психологиня Світлана Ройз пояснила, яку роль відіграє гумор у боротьбі зі стресом та ворогами та чому його важливість не можна недооцінювати.

Джерело: Фейсбук-сторінка Світлани Ройз

Розвага зі створенням мемів з "тілами" окупантів стала майже загальнонаціональною після того, як одне із росЗМІ поширило фейк про те, що ЗСУ на полі бою виклали портрет Бандери "трупами" російських загарбників.

Тобто меми українців стали реакцією на чергову безглузду брехню путінських пропагандистів.

Однак чимало наших співвітчизників не приховують, що їх такий вид чорного гумору обурює та шокує. Мовляв, до смерті людини потрібно ставитися з повагою — навіть до смерті ворогів.

Тут є один важливий нюанс: "тіла" окупантів на згенерованих мемах — просто комп'ютерна графіка, а не фото реальних загиблих солдадів РФ. Багато користувачів мережі цього не розуміють.

Чому чорний гумор є доречним у період війни

Психологиня Світлана Ройз звертає увагу на те, що людська злість має різні форми і відіграє важливу роль у стресових ситуаціях.

Сьогодні в моїй стрічці зустрілись дописи з колажами з шрифтом "мертвою рус-ею" і заклики припинити "це дно". Я не зробила жодного колажу, але сміюсь вголос над найдотепнішими. Хочу поділитися своїми роздумами... Саме ця форма сміху, жартів над смертю — це можливість повернути собі силу, владу. Це сатисфакція. Якщо б ми займалися енергетичними практиками — це була б можливість забрати у противника втрачену від страху та болю енергію . Це можливість зберегти глузд. Бо те, що відбувається (я маю на увазі російську пропаганду) — безглуздо. Ці жарти — раціоналізація цього безглуздя, — пояснює Світлана Ройз.

Які існують теорії гумору 

Психологиня нагадує, що є три теорії гумору:

  • Теорія зверхності. За словами психолога Чарльза Грунера, це ігрова форма агресії. Ми дозволяємо собі відчути себе переможцями, нівелюючи роль та кількість ворогів. Це дає можливість сказати: "Я з цим можу впоратися!". Сміх у цьому випадку відповідає за швидке відновлення гомеостазу (виконує фізіологічну функцію), а також є своєрідним підтвердженням перемоги над ворогом.

  • Теорія вивільнення і розрядки того, що було подавлено (Фрейда). Невже є той, хто б не хотів, щоб "вороженьки згинули, як роса на сонці"? А чесніше - щоб зникли, були знищені? І в дослідженнях гумору (чорного гумору) більшу агресію демонстрували ті, хто не допускає і не розуміє жартів. Сміх дозволяє вивільнити, зняти психічне напруження в "складній темі".

  • Теорія невідповідності. Гумор завжди будується на відстеженні і інтеграції протиріч, двозначностей.І ці колажі та тексти - прекрасний приклад, як відповідь на безглузду пропаганду.

Як гумор дає сили пережити біль, страх та дарує можливість об'єднатися з іншими людьми

Світлана Ройз звертає увагу на те, що сміх — це наша працююча копінг-стратегія.

Ми РАЗОМ сміємося — це знову нас об'єднує. Ми боялись, а зараз знецінюємо. Ми розряджаємо збудження. Ми знімаємо біль. Ми намагаємось почуттям гумору, жартами повернути відчуття контролованності, — поянює психологиня.

Звичайно, складним моментом залишається те, що чорний гумор знаходиться на межі дозволеного та недозволеного, і цю амбівалентність непросто витримати.

Де ця межа знаходиться та як її не перетнути — кожна людина вирішує самостійно.

 Я знаю, що на війні вороги мають бути знищені. Що всі вони більше не прийдуть на мою землю.І я сміюсь, повертаючи собі владу, знецінюючи небезпеку, сміюся, наче приймаю знеболювальне. Але одночасно я намагаюсь не втратити контакт з тим рівнем, який, напевно, ближче до віри і душі. І саме цей рівень нам важливий, щоб на етапі відновлення "партнерство проти ворогів" не перетворилось в "партнерство проти всіх" (як в росії) чи "партнерство один проти одного", — підсумовує Світлана Ройз.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?