Меморандум з МВФ: НАБУ повинно отримати право на прослушку
Категорія
Події
Дата публікації

Меморандум з МВФ: НАБУ повинно отримати право на прослушку

Меморандум з МВФ: НАБУ повинно отримати право на прослушку
Джерело:  interfax.com.ua

Національне антикорупційне бюро може вже найближчим часом отримати більш широкі повноваження на проведення своїх розслідувань.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на "Інтерфакс-Україна".
Читайте також: Меморандум з МВФ: Україна пообіцяла вирішити питання пенсійної реформи до кінця квітня
Згідно опублікованому 4 квітня тексту меморандуму МВФ і України, НАБУ до кінця травня 2017 року має отримати право самостійно знімати інформацію з каналів зв'язку і проведення слідчих дій під прикриттям.
Повідомляється, що попередній термін виконання цієї умови – кінець листопада 2016 року – не був виконаний і новим терміном виконання визначений кінець травня 2017 року.
Таким чином, законодавчі зміни повинні бути внесені у Верховну Раду і ухвалені до кінця травня (це визначено контрольним показником співпраці з МВФ), щоб гарантувати можливість для НАБУ користуватися широким спектром методів розслідування без необхідності покладатися на інфраструктуру інших відомств, в їх числі: операції під прикриттям, перехоплення повідомлень, доступ до комп'ютерних систем і контроль кореспонденції.
Крім того, меморандум передбачає, що реєстрація досудових справ і ухвал слідчих суддів, які мають відношення до НАБУ, повинні бути захищені від витоку інформації, пов'язаної з поточними розслідуваннями, шляхом обмеження доступу до неї офіцерів НАБУ і Спеціальної антикорупційної прокуратури (САП) до тих пір, поки розслідування справи не завершено або закрито.
У меморандумі зазначається, що до кінця грудня 2016 року НАБУ найняло 542 співробітника з 700 осіб повної комплектації і відкрило 3 регіональні відділення. НАБУ продемонструвала свою здатність проводити розслідування щодо високопоставлених посадових осіб, зокрема 8 членів парламенту, 39 суддів, 23 прокурора.
При цьому у співпраці з САП 40 справ були відправлені в суд і призвели до скасування недоторканності члена парламенту.
Також у МВФ зобов'язали НАБУ зробити певні кроки в громадському доступ до інформації. Так, на сайті відомства повинні публікуватися статистичні дані, що стосуються розслідувань актів корупції з боку високопоставлених посадових осіб.
Як повідомляв ONLINE.UA, раніше в МВФ повідомили, які завдання стоять перед Україною для того, щоб стабілізувати економічну ситуацію і поліпшити бізнес-клімат в країні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?