Меркель терміново обговорила з Путіним новий план по Україні
Категорія
Політика
Дата публікації

Меркель терміново обговорила з Путіним новий план по Україні

Меркель терміново обговорила з Путіним новий план по Україні
Джерело:  online.ua

Канцлерка Німеччини Ангела Меркель після оприлюднення її угоди з американським лідером Джо Байденом відразу зателефонувала президенту Росії Володимиру Путіну. Вона озвучила йому план по Донбасу і Північному потоку-2, який підтримує Вашингтон. Глава Кремля у відповідь скористався можливістю для нових скарг на адресу України.

Джерело: пресслужба уряду Німеччини і сайт Кремля

В адміністрації Меркель коротко описали її розмову з Путіним. Там уточнили, що саме Меркель подзвонила Путіну.

"Телефонний дзвінок стосувався виконання Мінських угод про мирне врегулювання конфлікту на сході України. Обговорювалися також такі енергетичні питання, як транзит газу через Україну і трубопровід Північний потік - 2", - йдеться в повідомленні.

У Кремлі більш детально описали розмову Путіна і Меркель. У прес-релізі Кремля немає ані слова про готовність Москви до подальших кроків по Донбасу, але йдеться про те, що Путін поскаржився Меркель на закон про корінні народи України, який прийняла Рада і вже підписав президент Володимир Зеленський. Також Путін знову вимагав неухильного виконання Києвом Мінських угод, але саме в тому порядку, який вигідний йому - це проведення виборів в ОРДЛО, а потім передача контролю України на українсько-російським кордоном, проти чого категорично виступає команда Зеленського.

"Лідери задоволені тім, що будівництво газопроводу Північний потік-2 наближається до завершення. Президент Росії наголосив на послідовній прихильністі німецької сторони реалізації даного проєкту, що носить виключно комерційний характер і спрямований на зміцнення енергобезпеки Німеччини і Євросоюзу. Ангела Меркель поінформувала про підсумки обговорення ситуації навколо газопроводу в ході недавніх переговорів з президентом США Джозефом Байденом у Вашингтоні. Володимир Путін дав відповідні коментарі", - особливу увагу приділили в Кремлі обговорення ПП-2.

Угода Байдена і Меркель по Північному потоку-2

Деталі угоди США і Німеччини по ПП-2озвучили 21 липня. За її умовами, зокрема, Штати зобов'язалися не відновлювати і не вводити нові санкції проти газопроводу, а також гарантували збільшення інвестицій, спрямованих на підтримку енергоефективності та енергобезпеки України.

Німеччина зобов'язалася вживати заходів на національному та європейському рівнях, включаючи санкції, якщо Росія буде використовувати енергію в якості зброї або зробить подальші агресивні дії проти України.

Також в угоді США і Німеччини окрему увагу приділено ситуації на Донбасі. В ній сказано, що Німеччина активізує зусилля в рамках нормандського формату, щоб забезпечити виконання Мінських угод.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?