Меркель заблокувала членство України в НАТО в 2008 році
Категорія
Політика
Дата публікації

Меркель заблокувала членство України в НАТО в 2008 році

Меркель заблокувала членство України в НАТО в 2008 році
Джерело:  online.ua

Розмови про членство України в НАТО тривають уже багато років, однак помітного прогресу в цьому питанні так і не відбулося. Попри те, що чимало членів Альянсу сьогодні заявляють про абсолютну підтримку офіційного Києва на шляху до вступу в блок, в 2008 році вони ж блокували можливість України приєднатися до НАТО. В першу чергу, йдеться про канцлерку Німеччини Ангелу Меркель. За словами українського дипломата Олександра Чалого (надзвичайного та повноважного посла, першого заступника міністра закордонних справ у 2003 – 2004), саме вона у 2008 році було однією з тих, хто голосував проти надання нашій країні ПДЧ (План дій щодо членства у НАТО). Чалий також пояснив, чому політикиня це зробила, передає ONLINE.UA з посиланням на  "Право на владу".

Олександр Чалий вирішив розповісти цікаву історію з часів президентства Віктора Ющенка та назвати країни, які тоді не захотіли захисти Україну від загроз, зокрема, з боку РФ. Як стверджує колишній посол, під час саміту в Бухаресті 2008 року питання України обговорювали замість 3 хвилин – годину. Однак тоді ПДЧ (План дій щодо членства у НАТО) нам не дали. За словами дипломата, "Ющенко був розчавлений, адже ми всі очікували, що ПДЧ буде". Зразу ж після завершення саміту президент зустрівся з лідеркою ФРН Ангелою Меркель, яка голосувала проти та позиція якої (разом із Францією), власне, стала визначальною.

"І Ющенко дуже щиро, як дитина, запитав її: "Пані Меркель, чому ви голосували проти?" А Меркель відповіла: "Пане президенте, поки безпека моєї країни більше виграватиме від того, що ви не є членом НАТО, ніж від того, що ви є членом НАТО, ми будемо проти", – відверто розповів Олександр Чалий.

Попри цю позицію Німеччини та Франції у 2008 році, офіційний Київ досі робить все можливе, щоб колись стати повноцінним членом Альянсу. За словами очільника української делегації у Тристоронній контактній групі по Донбасу Леоніда Кравчука, Україна має бути в НАТО, оскільки це єдиний спосіб захистити незалежність держави.

"Україна повинна працювати й виконувати те, що передбачено планом НАТО. Повинна робити все, щоб незабаром увійти до НАТО", - озвучив свою думку Кравчук.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Британія назвала головне завдання України для вступу в НАТО.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?