МВФ зробив жорстке попередження команді Зеленського - що сталося
Категорія
Політика
Дата публікації

МВФ зробив жорстке попередження команді Зеленського - що сталося

МВФ зробив жорстке попередження команді Зеленського - що сталося

Команда Міжнародного валютного фонду продовжує уважно слідкувати за ситуацією в Україні. Так, нещодавно стало відомо, що очільник місії МВФ в Україні Рон ван Роден попередив офіс українського лідера Володимира Зеленського, що можливі зміни законодавства про НАБУ призведуть до перегляду дій Фонду в Україні. Зазначається, що представник МВФ надіслав лист з попередженням заступникам голови ОПУ Юлії Ковалів (курує питання економіки та фінансів) та Андрію Смирнову (курує правоохоронні органи та суди). Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на "ЄП".

Варто звернути увагу на те, що підставою для листа стала "запропоновані зміни до законодавства, які розширять підстави для звільнення голови НАБУ, включивши до них рішення суду про адміністративне корупційне правопорушення". За словами Родена, ці зміни є вкрай шкідливими для продовження співпраці офіційного Києва з МВФ, оскільки вони блокують незалежність Бюро.

"Як ви знаєте, інституційна незалежність НАБУ та його голови є критичними складовими його ефективності, і тому були важливими елементами попередніх програм МВФ. Будь-які законодавчі зміни, які звужують незалежність НАБУ, будуть сприйняті як відмова від попередніх антикорупційних зобов’язань і потребуватимуть коригування будь-якої нової програми (співпраці МВФ з Україною. – ред)", - зазначив очільник місії МВФ.

Що важливо розуміти, під опис Фонду підпадають два законопроєкти, які були зареєстровані в лютому-березні, але на минулому тижні їх почали готувати до розгляду в залі. Це проєкти 3133 (автор – Гончаренко, "Євросолідарність", співавтори з ОПЗЖ, "За майбутнє" та "Батьківщини") та 3180 (автори – Качура, Дубінський, "Слуга народу"), що містять аналогічні зміни до закону про НАБУ та дозволяють звільнити чинного керівника Бюро Артема Ситника.

Варто звернути увагу на те, що представник МВФ звернувся саме до команди Зеленського, хоча жоден із законопроєктів, який так схвилював місію, не був ініційований президентом. У Фонді між тим радять Банковій вплинути на процес, адже ухвалення Україною таких ініціатив, виходячи з даного листа, зупинить виконання чинної програми МВФ.

"Може бути корисним донести занепокоєність до спікера парламенту", - зазначає ван Роден.

Як повідомляв раніше ONLINE.UA, нещодавно глава Мінфіну  Сергій Марченко попередив українців  — якщо ВРУ не вдасться ухвалити закон про банки, то уряду доведеться піти на скорочення низки держвидатків, зокрема, у соціальній сфері, оскільки наша країна залишиться без підтримки МВФ.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?