Ми боролися - Зеленський нарешті розкрив всі карти щодо відставки Смолія
Категорія
Політика
Дата публікації

Ми боролися - Зеленський нарешті розкрив всі карти щодо відставки Смолія

Ми боролися - Зеленський нарешті розкрив всі карти щодо відставки Смолія
Джерело:  interfax.com.ua

Відставка глави Нацбанку Якова Смолія стала однією з найрезонансніших подій останніх днів в економічному житті України. Ситуація особливо загострилася після того, як Смолій заявив, що йому довелося звільнитися через систематичний політичний тиск на керівництво НБУ з боку влади. Президент України Володимир Зеленський запевняв, що не чинив тиск на ексглаву НБУ, але все ж вирішив пояснити ситуацію, яка склалася в економіці країни. Український глава зазначив, що українські підприємства через курс гривні до долара недоотримали мільйони і в результаті закрилися. Тому, за словами Зеленського, його команда з самого початку каденції боролася з цим, так як навіть бюджет країни пораховано за курсом 30. Президент не став публічно характеризувати відставку глави НБУ Якова Смолія, але зазначив, що всі підприємці "розуміють ситуацію прекрасно". З такою заявою він виступив на зустрічі з бізнесом Чернівецькій області, передає ONLINE.UA з посиланням на Інтерфакс.

"Те, що мільйони недоотримали підприємства і закрилися через це курс, - це правда. Ми з цим боролися з самого початку моєї каденції, з літа 2019 року. Всі навколо нас говорили, що у нас незалежний банк. Так, і ми підтримуємо незалежність Національного банку України, але говорили всім, що як ми можемо жити, якщо у нас навіть бюджет порахований за курсом 30. А гривня, ви бачите, яка у нас ... Нам говорили, що це - ринкові умови, банк незалежний і т. п. .. І ви це прекрасно все знаєте", - пояснив Зеленський.

Президент зазначив, що навколо вистачає "людей, які допомагають Україні". Як приклад він навів заяву ексглави НБУ Валерії Гонтаревої про те, що МВФ повинен захистити незалежність Нацбанку України і призупинити виплати країні в рамках нової кредитної програми, поки новим главою регулятора не буде призначена людина, яка "захистить реформу НБУ".

"Тому ми вас чудово розуміємо, ми знаємо, скільки через цей курс українських підприємств просто закрилися, і все інше, і COVID-19 ... Вийдемо з цієї ситуації, все стабілізуємо, я в цьому впевнений", - підсумував Зеленський.

Як відомо 1 липня глава Національного банку Яків Смолій написав і подав на ім'я президента Володимира Зеленського заяву про відставку через "систематичний політичний тиск". Чиновник до останнього не хотів називати конкретних прізвищ, проте уточнив, що рішення про відставку прийняв після численних абсурдних вимог команди українського лідера Володимира Зеленського, які Смолій не хотів і не збирався виконувати. Зеленський в свою чергу запевнив, що у нього були хороші відносини з уже колишнім главою НБУ.

Важливо відзначити, що відставка Смолія сталася після того, як уряд і парламент розкритикували НБУ за істотне зміцнення гривні в другій половині 2019 року. У Нацбанку у відповідь заявляли, що лише стримують коливання нацвалюти і не впливають на ринкові тренди. У ВРУ, коментуючи відставку глави НБУ, назвали рішення Смолія несподіваним. Нардепи запевнили, що не мали наміру звільняти Смолія, а готуючи проект постанови з критичною оцінкою НБУ, хотіли дати політичну оцінку без юридичних наслідків.

Нагадаємо, посли Великої сімки, в яку входять Велика Британія, Німеччина, Італія, Канада, Франція, Японія і США, екстрено відреагували на нові проблеми України, пов'язані з раптовою відставкою глави НБУ Якова Смолія. Вони миттєво звернулися до української влади і застерегли від відкату реформ, так як це поставить під загрозу не тільки їх надійність, але і підтримку з боку Заходу.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Смолій вирішив зізнатися, хто попросив його піти у відставку. За словами ексчиновника, остаточну крапку в цьому питанні поставив Зеленський.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?