Ми не забороняємо - у Зеленського повідомили чудові новини українцям
Категорія
Україна
Дата публікації

Ми не забороняємо - у Зеленського повідомили чудові новини українцям

Ми не забороняємо - у Зеленського повідомили чудові новини українцям
Джерело:  online.ua

Тисячі українців найближчим часом зможуть виїхати на роботу за кордон. Українська влада не забороняє їх працевлаштування і вже веде переговори з країнами, які зацікавлені в сезонних працівниках з України. Для українських заробітчан будуть організовані чартерні рейси українськими авіалініями. Про це повідомив віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Вадим Пристайко в ході онлайн-брифінгу, передає ONLINE.UA.

"Ми не забороняємо, не можемо і не будемо. Ми не Радянський союз, ми нікого не тримаємо за "залізною завісою". Ми намагаємося упорядкувати працевлаштування за кордоном на базі тих обмежень, які були введені для всіх громадян України", - пояснив Пристайко.

За словами чиновника, зараз офіційний Київ домовляється з країнами, які чекають українських заробітчан, про надання українцям гарантованого офіційного працевлаштування не менше трьох місяців, а також надання пакету соціального страхування, в першу чергу медичного, гідний рівень заробітної плати. Пристайко уточнив, що вже проведені переговори з представниками Австрії та Ізраїлю, на понеділок заплановані переговори з фінськими колегами. Очікують працевлаштування українців Польща, Німеччина, Чехія та багато інших країн.

"Ведеться мова про тисячі людей для працевлаштування, ми говоримо про декілька сотень рейсів, які доведеться здійснити нашим авіалініям, щоб перевезти таку групу людей. Дійсно, уряд розраховує на тих українців, які останнім часом працювали за кордоном, на їх допомогу в розвитку країни, але ми інформовані, що запропонувати найбільш активній частині цієї робочої сили європейський рівень зарплат ми зараз не можемо, але і штучних перешкод не будемо робити ", - запевнив Пристайко.

Віце-прем'єр зазначив, що як мінімум на перших етапах виїзд українців на роботу за кордон буде в організований в форматі чартерних рейсів - авіакомпанії, зокрема МАУ, готові підключитися до цього процесу. Київ очікує централізованого звернення урядів тих країн, які зацікавлені в працівниках з України, щоб можна було організувати процес.

"Ми розраховуємо, що від'їзд і приїзд груп українських працівників буде скоординований і організований. Обсервація, тестування та інші необхідні заходи медичної безпеки будуть забезпечені як в країнах, куди приїжджають наші працівники, так і при поверненні їх в Україну", - підсумував чиновник.

Важливо додати, що раніше глава МЗС України Дмитро Кулеба повідомляв, що Україна отримує звернення від держав-партнерів про потребу українських працівників, але на тлі пандемії, на його думку, відправляти українців за кордон "нелогічно" з міркувань безпеки і здоров'я українських громадян. Він підкреслював, що зараз всі цілі уряду спрямовані на те, щоб повертати українців, які застрягли в різних країнах.

У свою чергу прем'єр-міністр України Денис Шмигаль запевняв українців, що уряд України готовий допомогти з організацією рейсів для заробітчан в разі їх легального працевлаштування терміном від 3 місяців з дотриманням всіх соціальних гарантій та умов праці. Тоді Шмигаль відзначав, що поки Україна отримала офіційне звернення з приводу українських працівників тільки від Фінляндії.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Україна продовжує евакуацію громадян з-за кордону і організовує їх обсервацію.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?