Ми вимагаємо - Порошенко звернувся до Зеленського з неочікуваною пропозицією
Категорія
Політика
Дата публікації

Ми вимагаємо - Порошенко звернувся до Зеленського з неочікуваною пропозицією

Ми вимагаємо - Порошенко звернувся до Зеленського з неочікуваною пропозицією
Джерело:  online.ua

Колишній президент України Петро Порошенко 28 червня в День Конституції звернувся до діючого українського лідера Володимиру Зеленського. Він вимагає, щоб влада неухильно дотримувалася Основного закону, особливо в частині прав і свобод, руху України в ЄС і НАТО. Також Порошенко несподівано запропонував перенести День Конституції України на 5 квітня, так як в цей день в 1917 році гетьманом Пилипом Орликом були підписані Пакти і Конституції прав і вольностей Війська Запорозького, символи козацької державності і демократії, які стали одними з перших в Європі правових актів, що закладали основи республіканської форми правління. З таким зверненням до Зеленського Порошенко звернувся до відео, опублікованому на його сторінці в соцмережі, передає ONLINE.UA.

"Україна - європейська країна з давніми демократичними традиціями. Ми повинні пишатися тим, що одна з перших конституцій у світі - це Договор та Постанова прав і вольностей Війська Запорозького, які Пилип Орлик підписав 310 років тому. Можливо, настав час перенести День Конституції на 5 квітня? Наші сусіди поляки святкують свій День конституції 3 травня - на честь конституції Речі Посполитої, прийнятої в 1791 році. У нас не менше підстав пишатися глибиною і давністю наших демократичних традицій. І ми вимагаємо від влади неухильно дотримуватися Основного закону, особливо в частині прав і свобод, руху України в ЄС і НАТО. Вітаю всіх українців з Днем Конституції! Слава Україні! " - заявив Порошенко.

Колишній український глава нагадав, що закріпивши в Конституції України курс на європейську та євроатлантичну інтеграцію, законодавці створили запобіжник від можливого геополітичного розвороту держави. Порошенко підкреслив, що будь-яка влада тепер зобов'язана забезпечувати дотримання стратегічного курсу, а перед проєвропейською частиною суспільства стоїть завдання - не дати знехтувати цими положеннями Конституції.

"Загальна задача проєвропейської частини українського суспільства - не допустити змертвіння відповідних статей Конституції, виконувати їх і забезпечити реальний рух України до Євросоюзу та НАТО. Більшість українських громадян підтримують членство України в цих двох найбільших міжнародних союзах. Там - надійні гарантії безпеки, добробуту, миру та державної незалежності України ", - додав Порошенко.

Нагадаємо, нинішню Конституцію України прийняли 28 червня 1996 року в 9:18 після 24 годин безперервної роботи 315 голосами депутатів Верховної Ради. Процес підготовки Конституції України тривав шість років, починаючи з 1990 року. Спочатку законопроект розробили депутати на початку 1992 року, коли президентом України був Леонід Кравчук. Але документ тоді так і не був прийнятий через протистоянь Кравчука з депутатами Верховної Ради. Через три роки, в 1995 році, коли президентом України став Леонід Кучма, була прийнята так звана "тимчасова" Конституція. Але депутати продовжували роботу над Основним законом країни. Найактивніший період роботи над документом зайняв три місяці - комісія з його створення працювала щодня без вихідних з 9 ранку до 10 вечора. При підготовці до другого читання до закону було внесено близько шести тисяч поправок.

Відповідно до прийнятої Конституції, Україна є суверенною і незалежною, соціальною і правовою державою з цілісної і недоторканною територією в рамках існуючих кордонів. Людина, її здоров'я і життя, гідність і честь, недоторканність і безпека в статтях Основного закону прописані як найвища соціальна цінність держави. Цей документ має найвищу юридичну силу, тому всі інші закони країни приймаються виключно на його основі.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Зеленський екстрено звернувся до українців у День Конституції. Він закликав усіх задуматися, що означає Конституція, і чесно відповісти для себе на ряд важливих питань. Український лідер нагадав жителям країни, що не важливо, що написано в головному законі країни, а важливо те, щоб люди поважали права кожного, і дали собі обіцянку, що майбутньому поколінню передадуть нову Україну, в якій не буде агресії і ненависті, а буде тільки взаємна повага, свобода і рівність.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?