Мільйони євро: названа ціна української ікони, яку подарували Лаврову
Категорія
Світ
Дата публікації

Мільйони євро: названа ціна української ікони, яку подарували Лаврову

Мільйони євро: названа ціна української ікони, яку подарували Лаврову
Джерело:  online.ua

Представники видання "Балканський оглядач" та боснійського телеканалу BN TV змогли з'ясувати, що 300-річна позолочена ікона з Луганська, яку нещодавно очільник Президії Боснії і Герцеговини Мілорад Додік подарував члену команди російського президента Володимира Путіна та главі МЗС РФ Сергію Лаврову, оцінюється у 12,5 млн євро. Окрім того, наголошується, що вона зберігалася у банку Banke Srpske, який збанкрутував, передає ONLINE.UA.

За словами журналістів, ікона зберігалася в банківському сейфі Banke Srpske до його банкрутства, а потім була передана на зберігання банку UKIO, який має литовських власників. Поки не вдалося дізнатися, коли і як ікона потрапила в боснійський банк. Анонімні джерела розповідають, що Додік хотів "повернути до Росії те, що їм належало, і таким чином ще більше зміцнити свої зв'язки з цією країною".

"Сам акт вручення подарунків Лаврову в Сараєві, як стверджується, відбувся поза усіма протоколами. При цьому один із радників Додіка запросив дві знімальні групи на зустріч з Лавровим, щоб висвітлити подію. Пізніше саме з повідомлень ЗМІ стало відомо, що на 300-річній іконі стоїть печатка, яка засвідчує належність її Радянській Україні. Медіа також процитували Додіка, який заявив, що ікону було "знайдено в Луганську", — йдеться в повідомленні.

Як відомо, після опублікуванняя цих відомостей українське посольство в Боснії і Герцеговині екстрено заявило про необхідність повернути предмет культурної спадщини до України.

Варто також нагадати, що Милорад Додік під час пресконференції нещодавно повідомив, що поверне українську ікону, викрадену в Луганську, тим, від кого її отримав, однак не українській стороні.

Додік почав скаржитися, що історія про ікону була сфабрикована в Боснії і що Україна ніколи не порушувала питання про її зникнення. Також нещодавно очільник Асоціації ветеранів Армії Республіки Сербської заявив, що ікона була вивезена з окупованого Донбасу у 2018 році через Росію та Сербію.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в ПЦУ прокоментували скандал з українською іконою.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?