Мінфін пропонує банкам займатися лотерейним бізнесом, - ЗМІ
Категорія
Економіка
Дата публікації

Мінфін пропонує банкам займатися лотерейним бізнесом, - ЗМІ

Мінфін пропонує банкам займатися лотерейним бізнесом, - ЗМІ
Джерело:  ubr.ua

Банкіри і експерти ринку виступають проти ідеї Мінфіну про залучення в лотерейний бізнес державних банків, що передбачено розробленим ним раніше проектом Ліцензійних умов. У Міністерстві фінансів пояснюють свою позицію необхідністю боротьби з тіньовим бізнесом, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на сайт « UBR ».

«Цей бізнес негативно впливає на наших громадян. І велике питання до правоохоронних органів: чому бізнес існує в таких масштабах, якщо він поза законом? Чому йде реклама цього бізнесу? Міністерство фінансів намагалося вирішити це питання в рамках закону, який був заблокований у Верховній Раді і не має ніяких шансів бути прийнятим. Що ж нам робити в умовах чинного законодавства? А воно передбачає, що ліцензії можуть отримати компанії з великим досвідом роботи і державні банки», - пояснює міністр фінансів Олександр Данилюк.

Однак, самі банкіри не підтримують цю ідею. НБУ виступає і проти монополізації лотерейного ринку, і проти того, щоб банки працювали з лотереями.

«НБУ вважає, що такий вид діяльності є невластивим для банків, основний фокус діяльності яких - надання банківських та інших фінансових послуг. З огляду на вищесказане, НБУ продовжує працювати над змінами до Закону України «Про банки і банківську діяльність» щодо виключення діяльності з випуску, розповсюдження та проведення лотерей з переліку видів діяльності, дозволених банкам», - пояснили в прес-службі Нацбанку.

У прес-службі Укргазбанку повідомили, що участь фінансової установи в якості оператора лотерейного ринку «не передбачено в Основах стратегічного реформування державного банківського сектора, розроблених Міністерством фінансів України спільно з міжнародними фінансовими інститутами і затверджених Кабінетом міністрів України від 21 лютого 2018».

Антимонопольний комітет також виступає категорично проти участі банків в цьому бізнесі. У комітеті впевнені, що нелогічно втягувати держбанки в цей ринок, вимагаючи від них платити 1 млрд грн за ліцензію на ризиковий бізнес, яким вони ніколи і не займалися.

У свою чергу, експерти відзначають, що спроби Мінфіну продемонструвати, що банки можуть стати лотерейними операторами, це не більше, ніж маскування. Наприклад, Зоряна Топорецька, експерт парламентської експертної групи з євроінтеграції вважає, що фактично проект написаний в інтересах однієї компанії - оператора лотерей УНЛ, хоча абсолютна монополія і замаскована під можливість отримати ліцензію для державних банків.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?