Міністри країн ЄС провели екстрену зустріч через енергетичну кризу в Європі
Категорія
Економіка
Дата публікації

Міністри країн ЄС провели екстрену зустріч через енергетичну кризу в Європі

Міністри країн ЄС провели екстрену зустріч через енергетичну кризу в Європі
Джерело:  online.ua

Країни Євросоюзу не змогли домовитися щодо реакції всього блоку на зростання цін на енергоносії на сьогоднішньому екстреному засіданні міністрів. При цьому деякі країни вимагають перегляду нормативно-правової бази, а інші категорично проти.

Джерело: Reuters

Європейські ціни на газ цієї осені досягли рекордно високого рівня і залишаються на високому рівні, що спонукало більшість країн ЄС вжити екстрених заходів, таких як обмеження цін та субсидії, щоб скоротити рахунки споживачів за електроенергію.

Однак країни щосили намагаються узгодити більш довгостроковий план щодо пом'якшення коливань цін на паливо, які, на думку Іспанії, Франції, Чеської Республіки та Греції, вимагають серйознішої реорганізації в роботі енергетичних ринків ЄС.

«Не було узгодженої позиції щодо того, чи слід вживати заходів втручання на рівні ЄС та застосовувати їх у всіх країнах-членах», - заявив після зустрічі міністр інфраструктури Словенії Єрней Вртовець, країна якого головує в ЄС.

На зустрічі у вівторок Іспанія виступила за спільні закупівлі газу країнами ЄС і запропонувала, щоб окремі країни мали можливість відмовитися від системи встановлення цін на електроенергію, що діє в ЄС.

Ці пропозиції зустріли опір з боку інших країн, які побоюються перегляду енергетичного законодавства ЄС у відповідь на те, що вони називають короткостроковою ціновою кризою.

Дев'ять країн, включаючи Німеччину (найбільшу економіку Європи та ринок електроенергії) опублікували перед зустріччю спільну заяву, в якій йдеться про те, що вони не підтримуватимуть реформи ринку електроенергії в ЄС.

Нагадуємо, У Європі продовжується енергетичне ралі, спричинене дефіцитом газу на ринку та діями російського Газпрому. У відповідь країни мусили вдаватися до точкових дій на кшталт цінових стель (price caps) та субсидій, аби убезпечити споживачів

Українська ГТС та решта гравців на ринку пояснювали дефіцит штучним виснаженням Газпромом своїх європейських сховищ на тлі холодної торішньої зими.

Читайте також:

  • У команді Путіна назвали дві умови для збільшення транзиту газу через Україну

  • Акції Газпрому рекордно подорожчали на тлі зростання цін на газ в Європі

  • Криза цін на газ провокує банкрутство компаній у Великій Британії: важливі подробиці читайте в нашому матеріалі

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?