Мінцифри заявило про доступність COVID-сертифікатів у додатку Дія
Категорія
Україна
Дата публікації

Мінцифри заявило про доступність COVID-сертифікатів у додатку Дія

Мінцифри заявило про доступність COVID-сертифікатів у додатку Дія
Джерело:  online.ua

У Міністерстві цифрової трансформації виступили з оголошенням щодо повноцінного запуску функції для використання COVID-сертифікатів у сервісі державних послуг “Дія”.

Джерело: міністр Михайло Федоров і Дія

За словами голови відомства, сертифікат можна згенерувати у PDF-файл, який можна зберегти після на своєму пристрої чи роздрукувати. Процес потребує цифрового підпису громадянина-користувача.

“Уже мільйон українців користуються "зеленим" сертифікатом в додатку Дія. А сьогодні в iOS став доступний "жовтий" внутрішній COVID-Сертифікат для людей з однієї дозою вакцини. Такий сертифікат діє 120 днів ... В "жовтої" зоні будуть діяти обидва види сертифікатів, а в "червоній" - тільки "зелений”, - наголосив міністр.

Згідно із заявою офіційного представництва сервісу, електронний підпис потребується для авторизації.

Після цього процедура отримання документа виглядає так:

  • необхідно клацнути на “Отримати СOVID-сертифікат” (є на головній сторінці чи у “Послугах”;

  • далі підписати згоду на обробку персональних даних КЕПом.

Система надсилатиме користувачу повідомлення на електронну пошту після того, як буде знайдено інформацію про вакцинацію в реєстрах. Уточнюється, що окрім роздрукування як PDF-документ сертифікат можна перевести у QR-код і демонструвати його з екрана пристрою.

COVID-сертифікати в Україні

Це - офіційний документ, який підтверджує факт проходження громадянином повної вакцинації проти коронавірусу, отримання першої дози вакцини, або ж демонструє негативний ПЛР-тест на COVID-19 чи факт одужання людини.

Одночасно з цим існують законодавчі норми про відповідальність за підробку сертифікатів. Напередодні на рівні Кабінету міністрів було навіть ухвалено рішення про посилення покарання за відповідні порушення на тлі пандемії.

У законопроєкті йдеться про таку відповідальність:

  • штраф від 17 до 34 тисяч грн або обмеження волі до 2 років буде передбачено для тих, хто свідомо використовує підроблені документи;

  • штраф до 68 тисяч грн або позбавлення волі до 2 років з позбавленням права обіймати посаду на 1-3 роки пропонується передбачити для лікарів, які свідомо вносять неправдиву інформацію про щеплення;

  • штраф до 170 тисяч або позбавлення волі до 3 років пропонуємо запровадити за підроблення таких документів із метою розповсюдження.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?