Мін'юст оцінив шанси закрити "Партію Шарія" через суд
Категорія
Політика
Дата публікації

Мін'юст оцінив шанси закрити "Партію Шарія" через суд

Мін'юст оцінив шанси закрити "Партію Шарія" через суд
Джерело:  online.ua

Так звана “Партія Шарія”, заснована проросійським блогером-пропагандистом, який навіть не мешкає в Україні, веде діяльність з парламентських виборів 2019 року. За цей період її представники вільно брали участь також у місцевих виборах 2020 року, а також проводили публічні акції попри неприкрите керування з-за кордону — сам Шарій не може приїхати на батьківщину через кримінальне провадження. Утім, ситуація почала змінюватися у березні цьогоріч — проти партії подали в суд через порушення в діяльності. Міністр юстиції Денис Малюська оцінив ймовірність закрити політичну силу саме таким чином. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на його коментар, оприлюднений в Telegram.

За словами посадовця, для заборони партії є серйозні шанси. Він пояснив це доказами порушень, якими володіють правоохоронні органи. Утім, сам процес може тривати місяці.

Уся доказова база розділена на дві частини.

“Партія підробляла документи. Вони подали на реєстрацію зміни назви протокол, який насправді не був підписаний тими людьми, які там були вказані”, - звернув увагу Малюська.

Інша частина доказів фіксує порушення щодо протизаконної агітації. Зокрема, йдеться про мову ворожнечі та підриву національної безпеки. Саме це стало приводом для відкриття кримінального провадження щодо Шарія на підставі державної зради.

Наявні документи потребуватимуть, ймовірно, додаткових експертиз у майбутньому. Також очікується звернення блогера в апеляційні інстанції.

На своїй сторінці у Facebook міністр додав, що справа обіцяє бути важкою.

“Ми не очікуємо, що справа буде простою та легкою. "Партія Шарія" вибудувала непогану юридичну оборону своєї незаконної діяльності, грубо порушуючи законодавство, але при цьому намагаючись перекладати усю відповідальність за такі дії на формально сторонніх осіб”, - резюмував Малюська.

Як повідомляв ONLINE.UA, Міністерство юстиції, коли позивалося до Окружного адміністративного суду Києва з приводу заборони так званої “Партії Шарія”, не згадало конкретних причин для цього. Вони вказувалися виключно як певні порушення діяльності, які достатні для припинення функціонування політичної сили. Пізніше у той самий день, 11 березня, журналістські джерела уточнили характер претензій, які мають в українському уряді до прибічників блогера-пропагандиста.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?