Мін'юст зробив гучну заяву щодо нардепів і найважливішого закону
Категорія
Політика
Дата публікації

Мін'юст зробив гучну заяву щодо нардепів і найважливішого закону

Мін'юст зробив гучну заяву щодо нардепів і найважливішого закону

Верховна Рада може не підтримати законопроект про спецконфіскацію награбованих коштів попередньої влади через підкуп народних депутатів.
Про це заявив глава Міністерства юстиції Павло Петренко, передає ONLINE.UA з посиланням на його інтерв'ю "Українській правді".
За його словами, ухваленню закону перешкоджає "певна група людей, які сподіваються зберегти ці кошти у себе", причому частина цих людей в Москві.
"Вони дуже сильно хочуть, щоб кошти якомога довше залишалися заарештованими, але не списаними в бюджет. Для цього застосовуються всі інструменти, не виключаю і підкуп. Такий висновок роблю через поведінку окремих депутатів від різних фракцій, які придумують реальні міфи і відверто брешуть про цей документ", - сказав він.

Читайте також: Петренко звернувся із закликом до нардепів через важливий закон
Петренко зізнався, що до перших редакцій цього законопроекту дійсно були зауваження з боку європейців.
"На початку 2016 року Мін'юст створив спеціальну робочу групу, куди запросив представників усіх фракцій (крім, звичайно, "Опозиційного блоку") і проект ЄС "Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні". Це - експерти, які потім дали нам позитивні висновки. Текст документа ми готували протягом шести місяців", - сказав міністр.
За його словами, законопроект може бути застосований до того майна і активів, які вже арештовані і за якими винесено підозру на момент вступу в силу цього документа.
"Ми розуміємо, що це не механізм, який буде застосовуватися для якихось майбутніх кримінальних справ, чим сильно лякають депутатів в залі. Також ми зробили обмеження виключно тільки валютними цінностями і грошима. Тому що були маніпуляції, що "будуть забирати підприємства і управляти ними", - додав міністр.
Читайте також: Не повернули жодної копійки: в Мін'юсті нагадали про важливу проблему
Петренко також запевнив, що законопроект передбачає виключно цивільну конфіскацію грошових коштів і валютних цінностей, цінних паперів.
"Ми погодилися на комітеті, що чітко вкажемо, що це за цінні папери - державні боргові зобов'язання. Передбачили дуже жорстку процедуру подання ініціативи про цивільну конфіскацію. Тільки генпрокурор і його заступники мають право це робити", - пояснив міністр.
За його словами, власник коштів матиме можливість довести в суді, що вони не фіктивні, а реальний власник, який придбав або отримав грошові кошти від реальних господарських операцій.
Прикладом компаній, які підлягають спецконфіскації, Петренко назвав близько 20 офшорів, на які уряд і Держфінмоніторинг свого часу наклали арешт, заборону на відчуження боргових паперів на 1,5 мільярда. За його словами, попередньо встановлено, що ці компанії афілійовані з оточенням Януковича.
Він також припустив, що буде ще одна спроба прийняти цей закон в Раді і підтвердив, що рішення "Народного фронту" не голосувати за бюджет до прийняття цього закону залишається в силі.
"Тому що не можна два роки виявляти, як держава, абсолютне безсилля в поверненні коштів, що знаходяться на території України. У нас немає аргументів з цього питання для наших західних партнерів", - сказав він.
Як повідомляв ONLINE.UA, раніше міністр юстиції Павло Петренко також прокоментував провал у Верховній Раді законопроекту про спецконфіскацію майна і пояснив, чому без його допомоги вкрай складно вилучити в бюджет активи зниклого екс-президента Віктора Януковича.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?