Мирний договір про Нагірний Карабах зазнав несподіваних змін
Категорія
Світ
Дата публікації

Мирний договір про Нагірний Карабах зазнав несподіваних змін

Мирний договір про Нагірний Карабах зазнав несподіваних змін
Джерело:  online.ua

У Кремлі несподівано виправили спільну угоду про припинення вогню в Нагірному Карабасі, яку оприлюднили раніше. Зокрема, "під ніж" потрапили кілька важливих пунктів. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на офіційний текст договору.

Оприлюднений документ складається з 9-ти позицій, перша з них встановлює припинення вогню з опівночі 10 листопада та дозволяє сторонам залишатися на позиціях, які вони мали на той момент.

Перші зміни є у другому пункті, який виглядає наступним чином:

"Агдамський район повертається Азербайджанській Республіці до 20 листопада 2020 року".

Раніше у ньому також говорилося про передачу територій, які Вірменія контролює в Газахському районі.

Далі угода встановлює миротворчу місію уздовж Лачинського коридору (шлях між Вірменією та Степанакертом, центром регіону) з 1 960 російських військовослужбовців. Контингент знаходитиметься там наступні 5 років, це пролонгується автоматично, якщо якась сторона не захоче це змінити — за 6 місяців до чергового продовження. Миротворці працюватимуть разом з центром контролю за дотриманням перемир'я.

Зміни зафіксовані також у 6-му пункті:

"Республіка Вірменія до 15 листопада 2020 року повертає Азербайджанській Республіці Кельбаджарський район, а до 1 грудня 2020 року — Лачинський район. Лачинський коридор (шириною 5 км), який буде забезпечувати зв'язок Нагірного Карабаху з Вірменією і при цьому не буде чіпатиме м. Шушу, залишається під контролем миротворчого контингенту Російської Федерації".

Раніше Лачинський коридор залишався за Вірменією. Також у цьому пункті змінили фразу "зв'язок між Степанакертом та Вірменією" - місто замінили "Нагірним Карабахом".

Без змін залишилися позиції про звільнення полонених, тільки туди додали "заручників".

9-м пунктом вірменську владу зобов'язали "гарантувати безпеку транспортного сполучення" між західними районами Азербайджану та Нахічеванською Автономною Республікою. Раніше Єреван повинен був лише "забезпечити транспортне сполучення".

Як повідомляв ONLINE.UA, вірменський прем’єр-міністр Нікол Пашинян проклав важкий шлях для підписання угоди з Азербайджаном, стверджують у Кремлі. Президентський речник Дмитро Пєсков заявив, наразі уряд республіки докладає значних зусиль для пояснення договору.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?