Місцеві вибори 25 жовтня. Як проголосувати, не зіпсувати бюллетень і не отримати штраф
Категорія
Політика
Дата публікації

Місцеві вибори 25 жовтня. Як проголосувати, не зіпсувати бюллетень і не отримати штраф

Місцеві вибори 25 жовтня. Як проголосувати, не зіпсувати бюллетень і не отримати штраф
Джерело:  online.ua

Голосування на місцевих виборах відбудеться по всій Україні у неділю, 25 жовтня. Українське населення обиратиме представників органів місцевого самоврядування на кількох рівнях. Про перебіг та особливості голосування нагадує ONLINE.UA з посиланням на Центральну виборчу комісію та Міністерство охорони здоров'я.

Виборчі дільниці будуть відкриті з 08:00 до 20:00, найближчу до свого місця проживання можна знайти на офіційному сайті Державного реєстру виборців.

Необхідно прийти у зазначений вище час із паспортом громадянина України, взяти бюлетені у членів комісії, спрямувати на одинці у кабінку, заповнити документи, а потім самостійно опустити їх до виборчої скриньки.

Забороняється фотографуватися у кабінці, це можливо лише на іншій території дільниці — виключно "на пам'ять". Якщо фото з бюлетенем, він повинен бути складений, щоб не було видно позначок.

Також заборонено рвати бюлетені, виносити їх за межі дільниці, передавати іншим людям, зокрема й членам родини для голосування замість себе. У разі виявлення порушення виборчого законодавства громадські організації рекомендують інформувати поліцію.

Коронавірус вніс певні корективи у правила проведення виборів. Українцям необхідно обов'язково:

  • прийти на дільницю в масці;

  • користуватися антисептиком;

  • мати свою ручку для голосування;

  • тримати дистанцію з іншими людьми;

  • не приходити з дітьми;

  • користуватися окремою від усіх кабінкою та скринькою у разі підвищеної температури;

  • не потрібно передавати паспорт до чужих рук, лише демонструвати.

У населених пунктах до 10 тисяч мешканців місцевих депутатів обиратимуть за мажоритарною системою. Це означає, що кандидати можуть висуватися самостійно, не представляючи жодних політичних партій. Із загального масиву кандидатів мандати отримають від 2 до 4 учасників із найбільшою кількістю голосів. Населені пункти понад 10 тисяч жителів обиратимуть депутатів за пропорційною системою, тобто тільки партії братимуть участь на цьому рівні.

Старий бюлетень у населених пунктах до 10 тисяч мешканців

Слід зауважити, населені пункти до 10 тисяч жителів отримають бюлетені старого зразку. Нові документи отримають виборці населених пунктів понад 10 тисяч мешканців, там будуть два віконця — для галочки за партію та вказування номеру кандидата від неї, якого виборець підтримує.

Новий бюлетень

Утім, голос зарахують навіть просто за галочкою за партію. У той самий час номер за кандидата без позначки за партію означатиме зіпсований бюлетень. Також не слід ставити позначки за кілька політсил чи якось ще позначати інші, окрім обраної для підтримки.

Недійсний бюлетень

Вибори мера у населених пунктах з понад 75 тисяч жителів проходитимуть у два тури, порядок схожий на вибори президента України. Другий тур не призначатимуть, якщо один з кандидатів набрав понад 50% голосів.

Більшість українців заповнятиме на голосуванні 4 бюлетені, це:

  • голова міста/селища/села;

  • депутати міської/селищної/сільської ради;

  • депутати районної ради;

  • депутати обласної ради.

Київські виборці заповнюватимуть 2 бюлетені, за мера столиці та міську раду. Луганщина та Донеччина матиме 3 бюлетені — за голів міста/селища/села, депутатів міської/селищної/сільської ради, а також депутатів районної ради.

Правильно заповнений бюлетень

Водночас на у Житомирі, Кривому Розі, Кропивницькому, Полтаві, Херсоні виборці матимуть образу 5 бюлетенів, бо обиратимуть ще депутатів у районні ради міст.

Кожен з бюлетенів відрізнятиметься за кольором. У разі випадкового псування документу, варто звернутися до представників комісії на дільниці, так можна отримати новий.

Також відомо про проведення так званого опитування, яке започаткував президент Володимир Зеленський. Представники ОПУ називали це своєрідним екзитполом, однак наразі невідомо, яким чином опитуватимуть громадян — у якому порядку згідно з виборами.

Як повідомляв ONLINE.UA, політична кампанія місцевих виборів в Україні відзначається надзвичайною кількістю маніпуляцій, стверджують у Національній поліції. Керівник служби Ігор Клименко заявив про спроможність правоохоронних органів забезпечити порядок на голосуванні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?