Митрополиту УПЦ МП Павлу оголосили нову підозру
Категорія
Україна
Дата публікації

Митрополиту УПЦ МП Павлу оголосили нову підозру

Митрополиту УПЦ МП Павлу оголосили нову підозру
Джерело:  online.ua

Правоохоронці оголосили про нову підозру намісникові Києво-Печерської лаври митрополиту Української православної церкви московського патріархату Павлу (Лебедю).

Джерело: СБУ

Митрополиту УПЦ МП Павлу оголосили нову підозру

За даними слідства, за день до оголошення першої підозри від СБУ у квітні 2023 року митрополит дав відеоінтерв’ю одному з українських ЗМІ, де заперечив існування України як суверенної держави.

Митрополит назвав російське вторгнення у 2014 році «громадянським конфліктом». Судова лінгвістична експертиза підтвердила це.

Своїми висловленнями чоловік розпалював національну, регіональну та релігійну ворожнечі в телефонних розмовах із вірянами, кажуть у прокуратурі. Це також підтвердили експертизи.
Окрім того, встановлено факти спілкування митрополита зі свідком у кримінальному провадженні, попри те, що рішення суду забороняє це.
Тепер чоловіка підозрюють за ще двома статтями Кримінального кодексу: ч. 2 ст. 161 та ч. 3 ст. 436-2. Санкції статей передбачають до 5 років ув'язнення.
Прокуратура скерувала клопотання до Солом’янського районного суду Києва про зміну запобіжного заходу священнослужителю з домашнього арешту на тримання під вартою.
30 червня суд ще на два місяці залишив Павла під домашнім арештом.

У чому ще підозрюють Павла?

Слідчі СБУ 1 квітня повідомили намісникові Києво-Печерської лаври митрополиту УПЦ МП Павлові про підозру за ч. 1 ст. 161 та ч. 1 ст. 436-2 ККУ. У нього вдома та в лаврі провели обшуки. Павло заявив, що йому вручили повідомлення про підозру за підтримку російської агресії проти України й нібито за те, що назвав настоятеля Православної церкви України Епіфанія розкольником.
Служба безпеки пояснила, що зібрала обґрунтовану доказову базу про причетність Павла до розпалювання релігійної ворожнечі, виправдовування і заперечення збройної агресії рф проти України. СБУ також опублікувала перехоплення телефонних розмов митрополита Павла, де той з-поміж іншого радіє тимчасовій окупації Херсона й заявляє, що в західних регіонах України немає українців.
Сам священник заявив, що завжди засуджував «усілякі спроби проти нашої держави, і того, що зробила росія, путін, у жодному разі виправдати не можна».

  Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?