ООН назвала обшуки в УПЦ МП "дискримінаційними". У МЗС України відреагували
Категорія
Політика
Дата публікації

ООН назвала обшуки в УПЦ МП "дискримінаційними". У МЗС України відреагували

ООН назвала обшуки в УПЦ МП "дискримінаційними". У МЗС України відреагували
Джерело:  online.ua

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні опублікувала звіт, у якому назвала обшуки у храмах УПЦ МП "дискримінаційними". У МЗС України закликали не плутати свободу віросповідання з підривом національної безпеки.

Джерело: Олег Ніколенко, звіт ООН

МЗС України закликало ООН утриматися від незбалансованих оцінок

Речник МЗС України Олег Ніколенко повідомив, що у нещодавньому звіті про права людини в Україні Управління Верховного комісара ООН з прав людини зазначило, що обшуки в будівлях УПЦ МП можуть мати «дискримінаційний характер».

Ніколенко підкреслив, що Україна – демократична держава, в якій ґарантується свобода віросповідання.

Водночас свобода не тотожна праву займатися діяльністю, яка підриває національну безпеку. Закликаємо УВКПЛ утримуватися від незбалансованих політичних оцінок, а базувати свої доповіді на фактах, - написав він.

Що відомо про звіт ООН

24 березня Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні опублікувала звіт про права людини в Україні. Звіт охоплює час від 1 серпня 2022 року до 31 січня 2023-го.

ООН зафіксувала 5 987 жертв серед цивільного населення, зокрема 1 605 загиблих і 4 382 поранених.

Також у звіті зафіксовано вбивство російськими військовими 21 цивільного та викрадення 5 хлопчиків віком від 14 до 17 років. Одну дитину депортували до Білорусі, всі діти зазнали жорстокого поводження.

Місія ООН задокументувала 133 випадки сексуального насильства.

Зафіксовано 91 насильницьке зникнення і довільне затримання на території України. Мається на увазі підозрюваних у колаборанстві з окупаційними військами. Кілька затриманих сказали представникам ООН, що їх били під час затримання або в ізоляторах.

У листопаді 2022 року СБУ розпочала низку обшуків в об’єктах УПЦ МП по всій Україні.

Правоохоронці знайшли мільйони готівки, проросійську літературу та таку, де заперечується існування українців та української мови. У деяких храмах знайшли прапори «Новоросії».

  Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?