Між ЄС та Британією спалахнув новий конфлікт через Brexit
Категорія
Світ
Дата публікації

Між ЄС та Британією спалахнув новий конфлікт через Brexit

Між ЄС та Британією спалахнув новий конфлікт через Brexit
Джерело:  online.ua

Влада Європейського Союзу почала звинувачувати Велику Британію в невиконанні угод про Brexit в листі, який оприлюднили за декілька годин до перемовин щодо спірного протоколу по Північній Ірландії. У листі міністру кабінету міністрів Британії Майклу Гоуву віцепрезидент Європейської комісії Марош Шефчович жорстко розкритикував той факт, що угоди про контроль за переміщенням товарів і людей між Північною Ірландією та іншими частинами Сполученого Королівства нібито не дотримуються. Окрім того, він згадав про дезінформацію трейдерів і відсутність доступу до митних даних для представників ЄС. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на  DPA.

На переконання Шефчовича, це лише початок проблем, для яких можна знайти швидкі рішення. Він уже запланував зустріч з Гоувом 11 лютого. Офіційний Лондон хоче добитися пом'якшення положень Протоколу по Північній Ірландії, щоб пом'якшити негативні наслідки для економіки.

"Протокол Північної Ірландії забезпечує рух товарів між державою ЄС Ірландією і Північною Ірландією, що входить до складу Сполученого Королівства. Мета - уникнути утворення жорсткого кордону, який може привести до загострення старих конфліктів", — йдеться в повідомленні.

Не можна також не звернути увагу на те, що в січні Євросоюз спровокував гнів міжнародної спільноти, запропонувавши включити в протокол надзвичайне застереження, щоб зробити можливим контроль на ірландському кордоні при впровадженні свого нового реєстру експорту вакцин. Проте через вкрай негативну реакцію з боку Дубліна, Белфаста і Лондона ЄС швидко відступив.

"Гоув запропонував продовжити перехідний період для супермаркетів в Північній Ірландії до січня 2023 року, аби запобігти збоям і напруженість, а також дати усім учасникам сторонам більше часу для реалізації. Уряд Північної Ірландії вважає за краще повністю скасувати протокол", — сказано в статті.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що глава Міноборони Британії Бен Уоллес попередив, що країна зазнає підвищеного ризику хімічної та біологічної атаки та н азвав головну причину.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?