Між Іраном і Росією раптово виник дипломатичний скандал
Категорія
Світ
Дата публікації

Між Іраном і Росією раптово виник дипломатичний скандал

Між Іраном і Росією раптово виник дипломатичний скандал
Джерело:  online.ua

Іранські ЗМІ та політики критикують Росію за те, що вона поставила під сумнів право власності Ірану на три невеликі острови в Перській затоці, на які претендують Об'єднані Арабські Емірати.

Джерело: Iran International

РФ спричинила скандал в Ірані

На початку тижня іранські ЗМІ та користувачі соціальних мереж були глибоко роздратовані, коли Росія приєдналася до країн Перської затоки з вимогою врегулювання суперечки щодо права власності на острови, які Іран вважає його невід’ємною частиною.

Міністерство закордонних справ викликало посла РФ, а міністр закордонних справ Хосейн Амір Абдолахян і речник уряду Алі Бахадорі в окремих дописах у Твіттері заявили, що «Іран не піде на компроміс щодо своїх національних інтересів і територіальної цілісності».

Однак офіційна реакція Тегерана на Росію була лагідною. Користувачі соціальних мереж заявили, що чиновники дійсно пішли на компроміс, не згадуючи Росію у своїх твітах, - пише видання.

У своєму випуску консервативна газета Jomhouri Eslami написала в різкій редакційній статті: «Це не буде останньою зрадою Росії щодо Ірану».

Чиновники МЗС не повинні думати, що цей епізод завершиться викликом російського посла. Нам потрібен суттєвий перегляд наших політичних відносин з Росією та змусити російських державних діячів пошкодувати про зраду іранського народу, - йдеться у статті.

Там додали, що Росія та Китай завжди готові підірвати всі міжнародні норми та етичні правила заради власних інтересів.

Про які острови сперечаються Іран та ОАЕ

Як відомо, Перська затока та спірні острови Великий Тунб, Малий Тунб і Абу-Муса є дуже чутливою темою для іранського суспільства.

Територіальні суперечки між Іраном і ОАЕ щодо цих островів тривають десятиліттями, і Абу-Дабі постійно висуває свої претензії.

Британія, яка зберігала контроль над Абу-Мусою, а також Великим і Малим Тунбами, які вона окупувала в 19 столітті, вивела свої війська з Перської затоки в 1971 році. Тоді були створені Об'єднані Арабські Емірати.

Однак тодішній імперський уряд Ірану вирішив повернути те, що, на його думку, було історичними іранськими островами.

У листопаді того ж року, за два дні до заснування ОАЕ, імператор Ірану Мохаммад Реза Шах послав іранський флот для забезпечення безпеки трьох островів.

Іранські сили залишаються на островах, і лише більша частина населення Абу Муси є цивільним населенням.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?