Між Радою і Кабміном з НБУ зріє конфлікт через українських експортерів
Категорія
Економіка
Дата публікації

Між Радою і Кабміном з НБУ зріє конфлікт через українських експортерів

Між Радою і Кабміном з НБУ зріє конфлікт через українських експортерів
Джерело:  online.ua

Створення державного Експортно-кредитного агентства, засновником якого повинен стати «Укрексімбанк», є одним із ключових завдань презентованої 18 квітня депутатами «Стратегії розвитку банківської системи 2016-2020».


Про це повідомляє ONLINE.UA.


Таке агентство, за твердженням народних обранців, дозволить підвищити конкурентоспроможність українських виробників на міжнародних ринках за допомогою кредитування, а також буде страхувати ризики експортерів. На створенні Експортно-кредитного агентства наполягають депутати з комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики та банківського сектора і комітету ВР з питань промполітики.


«Україна не має права зволікати зі створенням власної системи підтримки експорту - інакше вона не зможе на рівних конкурувати на світовому ринку», - заявив глава фінансового комітету ВР Сергій Рибалка. Він не озвучив вартість створення нової структури, але раніше повідомлялися цифри на рівні 100 млн грн і вище. За словами Рибалко, до фінансування даного проекту можна залучити міжнародних донорів, і зокрема, Світовий банк.


Активність депутатів в питанні створення держагентства багато хто пояснює тим, що найближчим часом парламентарії планують розглянути в другому читанні законопроект №2142а «Про забезпечення масштабної експортної експансії українських виробників шляхом страхування, гарантування і здешевлення кредитування експорту», ​​яким передбачено створення Експортно-кредитного агентства. Не приховують це і самі депутати: «Ми домоглися прийняття в першому читанні відповідного законопроекту. Тепер перед нами стоїть завдання підготувати цей вкрай важливий законопроект до другого читання», - заявив на своїй сторінці в Facebook Сергій Рибалка.


Прагнення депутатів створити агентство для експортерів поділяють не всі. Зокрема, в Мінекономрозвитку виступають категорично проти експортно-кредитного агентства, заявляючи, що існуючий законопроект обмежує цікаві ряду галузей економіки.


Не підтримують ідею і в Нацбанку.


«Ми не підтримуємо ідею створення Експортно-кредитного агентства через низький рейтинг України, який фактично знецінює держгарантії по кредитах для бізнесу», - зазначив заступник голови НБУ Олег Чурій. Коли ж депутати на презентації Стратегії розвитку банківського сектора стали наполягати на більш розгорнутому поясненні, Олег Чурій уточнив, що за його даними, в Європі подібні установи не набули поширення через свою низьку ефективність. «Таке агентство було в Чехії, але його співробітники загрузли в корупційних схемах і, думаю, на даний момент вже сидять у в'язниці», - додав він.


Нагадаємо,  Міжнародний валютний фонд, який відмовився виділяти кошти представникам "старої України", готовий до подальшої співпраці з Україною і має намір направити свою місію найближчим часом.


Тетяна Павлюченко

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?