Між Сербією і Чорногорією виник серйозний конфлікт
Категорія
Політика
Дата публікації

Між Сербією і Чорногорією виник серйозний конфлікт

Між Сербією і Чорногорією виник серйозний конфлікт
Джерело:  online.ua

На міжнародній арені виник новий серйозний конфлікт між Чорногорією і Сербією. Офіційна Подгориця придушила спроби Белграда втручатися у внутрішні справи Чорногорії, тому вирішила вислати сербського посла з країни Володимира Божовича як персону нон-грата. У відповідь сербська влада вирішила вчинити аналогічно і вислала чорногорського посла Тарзана Мілошевича, який має покинути Сербію протягом 72 годин. Причиною тому стала історична суперечка про події 1918 року, коли Велика народна скупщина Чорногорії прийняла рішення про позбавлення влади короля Николи і об'єднанні з Сербією в єдину державу. Тоді було створено Королівство сербів, хорватів і словенців, яке пізніше стало Югославією. У 2018 році парламент Чорногорії скасував рішення скупщини, прийняте 100 років тому, але сербський посол назвав його "вільним виявом волі чорногорського народу до об'єднання з братньою Сербією". У Чорногорії ці спроби втрутитися у внутрішні справи країни розцінили як неповагу до парламенту та дали зрозуміти Белграду, що не дозволять ставити під сумнів незалежність країни. В результаті було прийнято рішення про взаємну висилку послів, про що повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу МЗС Чорногорії та Сербії.

В Сербії митиєво відповіли на висилку свого посла з Чорногорії.

"На підставі статті 9 Віденської конвенції про дипломатичні зносини Міністерство закордонних справ вирішило оголосити Надзвичайного і Повноважного Посла Чорногорії в Республіці Сербія Тарзана Мілошевича персоною нон грата і зажадало, щоб він покинув територію Республіки Сербія протягом 72 годин. Міністерство закордонних справ, керуючись принципом взаємності, прийняло цей захід після того, як Міністерство закордонних справ Чорногорії ухвалив рішення оголосити посла Республіки Сербія в Чорногорії Володимира Божовича небажаною особою, давши йому 72 години для виїзду з Чорногорії ", - повідомили про рішення вислати чорногорського посла в МЗС Сербії.

Важливо відзначити, що цей скандал розгорівся за чотири дні до урядових змін до Подгориці. Вже через кілька днів парламент Чорногорії повинен затвердити новий уряд, який підтримує широкий опозиційний альянс. Протягом десятків років Чорногорією на різних посадах керував президент Міло Джуканович, але проти нього тепер виступає коаліція, на чолі якої стоїть відомий своєю проросійською і просербською позицією Демократичний фронт.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Сербія звинувачувала Україну в участі в протестах в Белграді влітку поточного року, на що офіційний Київ дав жорстку відповідь.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?