Міжнародна космічна станція ледь не потрапила в ДТП
Категорія
Технології
Дата публікації

Міжнародна космічна станція ледь не потрапила в ДТП

Міжнародна космічна станція ледь не потрапила в ДТП
Джерело:  online.ua

24 серпня Міжнародна космічна станція мало не зіткнулася з уламком космічного сміття. Щоб уникнути цього було запущено двигуни на одному із сегментів МКС. Поки невідомо, що це було за сміття і наскільки близько воно перебувало до космічної станції.

Джерело: Space

Міжнародна космічна станція ледь не потрапила в ДТП

24 серпня о 18:00 за Києвом, щоб уникнути зіткнення з уламком космічного сміття, який летить у бік МКС, було запущено двигуни на російському сегменті станції під назвою "Звезда".

Двигуни працювали протягом 21,5 секунди, щоб МКС могла відхилиться від прогнозованої траєкторії польоту космічного сміття. Наразі невідомо, наскільки близько уламок пролетів повз станцію, і чи був це природний або штучний уламок. Тобто це міг бути і шматок астероїда, а не тільки неробочий супутник або частина непрацюючої ракети, яких дуже багато на орбіті.

Унаслідок маневру космічна станція змогла опуститься у напрямку до Землі на відстань у 500 метрів, водночас середня висота її орбіти становить 400 км. Згідно із заявою NASA, подібна зміна орбіти МКС не матиме жодного впливу на роботу космічної станції.

З 1999 року орбіту МКС доводилося змінювати понад 30 разів через загрозу зіткнення або з уламками астероїдів, або зі штучним космічним сміттям. Але зараз на орбіті накопичилася величезна кількість штучних уламків, і експерти вважають, що такі маневри МКС доведеться виконувати дедалі частіше. До цього будь-яке космічне сміття пролітало повз станцію на відносно великій відстані.

Наразі, якщо прогнозується поява космічного сміття або природних уламків, які можуть потрапити в межі 50 км навколо станції, то ухвалюється рішення щодо здійснення маневрів, спрямованих на корекцію орбіти МКС.

У п'ятницю, 25 серпня, зі станцією зістикувався російський космічний вантажний корабель "Прогрес", який доправив на МКС обладнання та продукти харчування. На цей самий день планувався запуск на МКС чотирьох астронавтів у рамках місії SpaceX Crew-7. Але його перенесли на суботу, 26 серпня.

Китай запустить новий космічний корабель на Місяць у 2027

У майбутньому нове покоління космічних кораблів буде використовуватися в пілотованих місіях на Місяць, для побудови нашої космічної станції та для дослідження глибокого космосу, — сказав Ян Лівей, заступник головного конструктора китайської програми польотів людини в космос, під час виступу в одному з університетів у вівторок (18 липня).

Ян сказав, що перші польоти, за оцінками, відбудуться між 2027 і 2028 роками. Китай випробував шаблонну версію космічного корабля в 2020 році в рамках тестового запуску модулів космічної станції. Повернена капсула з тесту була виставлена на дисплей.

Новий космічний корабель є частиною плану Китаю відправити пару астронавтів на Місяць до 2030 року. Космічний корабель буде частково багаторазовим, і для запуску космічного корабля розробляється нова ракета , нещодавно позначена як Long March 10.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?