Міжнародний арбітраж підтримав Україну в суперечці з ЄС, але з умовами
Категорія
Політика
Дата публікації

Міжнародний арбітраж підтримав Україну в суперечці з ЄС, але з умовами

Міжнародний арбітраж підтримав Україну в суперечці з ЄС, але з умовами
Джерело:  online.ua

Євросоюз з 2015 року домагався скасування заборони на експорт лісу-кругляка з України, так як ця заборона нібито є обмеженням вільної торгівлі і суперечить міжнародним зобов'язанням нашої країни в рамках Світової організації торгівлі та в рамках Угоди про асоціацію між ЄС і Україною. Ця довга суперечка вирішувалася на рівні міжнародного арбітражу, який несподівано для всіх зайняв позицію офіційного Києва і підтримав Україну в с порі з ЄС. В арбітражному суді визнали, що Україна може і має право обмежувати експорт лісу за певних обставин, тому назвали введену заборону повністю правомірниою, правда, закликали українську владу відкоригувати її з урахуванням статей 290 і 293 Угоди про асоціацію. Про нову перемогу України в арбітражі повідомив торговий представник України Тарас Качка в соцмережі, передає ONLINE.UA.

"Арбітраж виніс своє рішення щодо заборони експорту лісу. Арбітри визнали, що Україна може і має право обмежувати експорт лісу за певних обставин. Існуюча заборона експорту визнана судом повністю правомірною", - повідомив Качка.

Він пояснив, що заборону Україні запропонували відкоригувати у співпраці з ЄС, щоб відрегулювати "хижацький попит" з боку компаній Євросоюзу, який привів к несбалансованому експорту лісу і створив загрозу для Карпатського регіону. Рішення арбітрів, за словами Качки, дає офіційному Києву широку свободу вибору заходів виконання рішення, але цьому повинні передувати важливі кроки нардепів.

"Наріжним елементом виконання рішення буде створення нормального ринку лісу всередині України. Отже першим кроком повинно стати схвалення Закону України "Про ринок деревини" 4197-1. Він поможе створити цивілізований ринок на основі успішного урядового експерименту з продажу лісу на аукціонах. Наступний крок - чітка регламентація з ЄС двостороннього протоколу про торгівлю лісом. І далі - аналіз, потрібно нам знімати заборону експорту в цілому або просто припустити, що по відношенню до ЄС буде діяти особистий режим. Так чи інакше - маємо досить збалансоване рішення арбітрів і можливість на свій розсуд формувати політику з управління лісовим господарством ", - підкреслив Качка.

Важливо відзначити, що в історії Євросоюзу це перший прецедент арбітражу з державою-партнером по торговій угоді. До сих пір держави-порушники завжди погоджувалися ліквідувати порушення, не доводячи до стадії арбітражу, але Україна відмовилася на прохання ЄС скасовувати заборону на експорт лісу-кругляка, який користується підвищеним попитом в європейських країнах.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що проти України почали міжнародний арбітраж на 3,5 млрд доларів- саме таку суму мають намір стягнути з України китайські інвестори українського підприємства "Мотор Січ", яке є одним з найбільших виробників авіадвигунів в світі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?