Проти України почали міжнародний арбітраж на 3,5 млрд доларів
Категорія
Економіка
Дата публікації

Проти України почали міжнародний арбітраж на 3,5 млрд доларів

Проти України почали міжнародний арбітраж на 3,5 млрд доларів
Джерело:  online.ua

Конфлікт навколо долі українського підприємства "Мотор Січ", яке є одним з найбільших виробників авіадвигунів в світі, набирає обертів. Китайські інвестори напередодні почали міжнародний арбітраж проти України на суму 3,5 млрд доларів, так як кваліфікують дії української влади "як експропріацію їх інвестицій в це підприємства". Відповідне звернення було направлено напередодні. Про це йдеться в офіційному повідомленні на сайті групи DCH, партнера компанії Skyrizon - одного з китайських акціонерів "Мотор Січі", передає ONLINE.UA.

"5 грудня 2020 р китайські інвестори ПАТ" Мотор Cіч "направили українському уряду звернення в міжнародний арбітраж проти держави Україна відповідно до Угоди між урядом України і урядом КНР про заохочення і взаємний захист інвестицій", - йдеться на сайті DCH.

Нагадаємо, китайські інвестори купили акції "Мотор Січ" ще в 2016 році і інвестували в розвиток виробництва понад 100 млн доларів. Але фактично керувати підприємством продовжує ексвласник Вячеслав Богуслаєв, що не влаштовує інвесторів. Справа в тому, що вони не можуть реалізувати свої права, так як СБУ і ГПУ наклали низку арештів на акції підприємства. Арешт акцій інвестори "Мотор Січ" намагалися оскаржити в судах України, але до сих пір не змогли домогтися ні виплати дивідендів, ні можливості брати участь в управлінні підприємством.

У вересні 2020 року китайська інвестори почали інвестиційний спір, про що повідомили Міністерство юстиції України. Вони вимагають відшкодувати їм збитки в розмірі 3,5 млрд доларів. Але так як ніякої реакції у відповідь не отримали, то було прийнято рішення розпочати міжнародний арбітраж.

Важливо відзначити, що власник і президент DCH Олександр Ярославський, партнер китайських акціонерів "Мотор Січ", ще в кінці листопада звернувся до керівництва України, в тому числі і до президента Володимира Зеленського, з відкритим листом. У ньому він попередив, що китайські інвестори "Мотор Січ" рішуче націлені на те, щоб домагатися справедливості в міжнародному арбітражі. Він закликав українську владу оперативно вирішити серйозну суперечку, яка може обернутися серйозним збитком для фінансового становища в Україні та іміджа нашої країни на міжнародній арені.

Як відомо, проти покупки Китаєм підприємства "Мотор Січ" найбільше виступали США. Ще в минулому році Джон Болтон, який займав тоді пост радника президента США з національної безпеки, прагнув не допустити продаж українського моторобудівного заводу китайській компанії. На думку американської влади, успішна операція дозволить Китаю отримати доступ до важливих технологій в сфері оборони. При цьому українські експерти переконані, що інвестиційні наміри китайської компанії Skyrizon і DCH Group є унікальною можливістю для Зеленського покласти край геополітичному спору Китаю і США навколо долі "Мотор Січ" і вивести підприємство на надпотужний світовий ринок авіаційної індустрії.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Зеленський дав екстрене завдання РНБО і СБУ з приводу Мотор Січ.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?