Мобілізація та втрати ЗСУ: експерт назвав найпоширеніші російські ІПСО
Категорія
Україна
Дата публікації

Мобілізація та втрати ЗСУ: експерт назвав найпоширеніші російські ІПСО

Мобілізація та втрати ЗСУ: експерт назвав найпоширеніші російські ІПСО
Джерело:  online.ua

Росія активно здійснює велику кількість інформаційно-психологічних операцій (ІПСО) проти України. Військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив”, військовий експерт Олександр Коваленко розповів online.ua, які є найпоширенішими та чого Росія намагається досягти.

Джерело: ютуб-канал online.ua

Які фейки Росія поширює в Україні

Експерт зазначає, що дійсно, росіяни зараз розповсюджують велику кількість фейків, зокрема щодо великих втрат ЗСУ.

Коваленко нагадав про іншу ІПСО, спрямовану проти України, а саме про масштабну мобілізацію.

Ну знаєте, як це було 2014 році, "зняли з маршрутки в Нацгвардію". Ось така сама ситуація, їхав собі в інститут, а його в Нацгвардію "забрали". Розповсюдження цієї інформації під якими акцентами? Те, що у Збройних сил України великі втрати і вони намагаються будь-кого мобілізувати.

За словами експерта, це ІПСО зазнало фіаско, тому що росіяни використали досить добре всім відомі маріонетки російської пропаганди за кордоном.

Той самий всім відомий полковник Макгрегор, який відомий своїм вангуванням про те, що Україні залишилося 3 дні, Україна не зможе протистояти Росії, Росія вже перемогла і все таке інше. Це в нього майже 2022 рік продовжувалося. У нього кожне інтерв'ю: все, Україна через 3 дні впаде, все, кінець.

Які ІПСО може поширювати РФ у майбутньому

Коваленко зазначає, що ракетні удари та блекаути можуть використати як елемент розповсюдження фейків та ІПСО.

Під час таких блекаутів може розповсюджуватись масштабна інформація про захоплення російськими окупантами великої кількості населених пунктів, буде відбуватися навіть, я не виключаю, на рівні діпфейку може бути використаний Володимир Зеленський, який навіть оголосить капітуляцію, чи готовність до капітуляції. Все це буде відбуватися, знову ж таки, коли росіяни розпочнуть активізацію своїх наступальних дій.

Це буде відбуватися для того, щоб максимально деморалізувати населення України і мати якусь перевагу в зоні бойових дій. Хаотизуючи соціально-політичну ситуацію в країні, росіяни будуть намагатися повпливати на зону бойових дій.

Тому треба мати критичне мислення, до кожної інформації ставитись критично, у першу чергу аналізуючи, хто про це розповідає.

Наприклад, нещодавно в Угорщині вийшло декілька матеріалів, які присвячені тому, що в Закарпатті знаходяться ешелони з великою кількістю трупів військовослужбовців ЗСУ. Настільки гіпертрофовано було цей фейк розповсюджено, що навіть деякі угорські ЗМІ повідомляли, що в угорських селах відчувають цей запах трупів. Де фактаж? Де фото, відео, журналістське розслідування?

Саме так може і в подальшому розповсюджуватися інформація, а саме в контексті морально-психологічного тиску на населення. Зараз ми бачимо, як саме через Угорщину також робиться досить серйозно морально-психологічний тиск на Закарпатську область.

Хоча це були також вкиди про мобілізацію. Зараз - це сотні трупів. Насправді все це дуже просто можна з'ясувати, скажімо так, апелювати фейкам, але як ми бачимо, Росія буде продовжувати на них робити ставку.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?