Moderna заявила про новий шанс нарешті побороти СНІД
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Moderna заявила про новий шанс нарешті побороти СНІД

Moderna заявила про новий шанс нарешті побороти СНІД
Джерело:  online.ua

Відома компанія Moderna має намір розпочати випробування двох експериментальних мРНК-вакцин проти вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ), який спричиняє синдром набутого імунодефіциту (СНІД).

Джерело: First Word Pharma

Moderna має надію перемогти СНІД за допомогою своїх вакцин

Згідно з останніми даними, випробовувати вакцини будуть на людях, віком від 18 до 50 років. На першому етапі залучать 56 здорових дорослих добровольців. Варто звернути увагу на те, що фінальні результати першої фази будуть отримані аж в травні 2023 року, а проміжні – будуть відомі значно раніше.

Представники компанії наголошують, що кандидатні вакцини mRNA-1644 і mRNA-1644v2-Core успішно пройшли стадію попереднього тестування.

"Чому мРНК-вакцини – це новий рівень медицини?Замість того щоб вводити антигени (речовини, які змушують нашу імунну систему виробляти антитіла), вакцини цього типу дають нашому організму необхідний генетичний код, щоб імунна система виробляла антигени сама. Технологія мРНК-вакцин не нова: вчені її вивчали десятиліттями. мРНК-вакцини не містять живого вірусу і не втручаються в ДНК людини", - йдеться в повідомленні.

Як будуть відбуватися випробування вакцин

За словами вчених, є 2 основних типи лімфоцитів:

  • Т-клітини – дозрівають у тимусі;

  • В-клітини – в кістковому мозку.

Що важливо розуміти, вони блукають у крові чи лімфі в "зародковому" вигляді, поки не зустрінуться з антигеном вірусу і не будуть активовані. Так, активні В-лімфоцити або стають В-клітинами пам'яті, або тими, що виробляють антитіла.

За допомогою вакцини з mRNA-1644 можна стимулювати специфічні В-клітинні відповіді. А потім направляти раннє дозрівання цих імунних клітин, щоб виробляли нейтралізуючі антитіла широкого профілю.

Як уже згадувалося раніше, ВІЛ-інфекцію успішно лікують антиретровірусною терапією, але повністю вилікуватися наразі неможливо: вірус вбудовує свій геном до ДНК людини.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?