"Монітор себе": що потрібно знати підприємцям, щоб захиститися від рейдерства
Категорія
Економіка
Дата публікації

"Монітор себе": що потрібно знати підприємцям, щоб захиститися від рейдерства

"Монітор себе": що потрібно знати підприємцям, щоб захиститися від рейдерства
Джерело:  YouСontrol

За останні кілька років рейдерство в Україні стало популярним способом «перерозподілу бізнес-активів». За 2017 рік відбулося понад 700 захоплень бізнесу, і це статистика тільки з агросфери. Варто зазначити, що рейдери сьогодні - це далеко не завжди спецназівці або «тітушки», озброєні ломами та арматурою. Зазвичай загарбники діють «формально законно», тож потрібно детально вивчити інструменти та способи, які допоможуть вам захиститися від них, передає ONLINE.UA з посиланням на YouСontrol.

"Основні прийоми захоплення — підробка документів, фальсифікація рішень наглядових рад, фальсифікація договорів з оренди землі тощо. Все це — грамотне застосування можливостей, які дає Кримінально-процесуальний кодекс України. Навіть спеціальна термінологія є: біле або сіре рейдерство, тобто, абсолютно — або майже — законне", - сказано в повідомленні.

За словами правозахисника Руслана Квітіна, система рейдерських захоплень залишається в силі завдяки всім «ланкам ланцюга»: від безпосередніх замовників і державних чиновників різного масштабу до… самих власників компаній, які, самі того не знаючи, сприяють і «підставляються» під удар

Експерт зазначає, що наразі головна превентивна міра — це вчасно отримати інформацію про дії рейдерів. Відразу ж помітити, що дані вашого підприємства в реєстрах змінилися без вашої участі. Це може бути інформація про податковий борг, поява судового позову, зміна статуту підприємства або навіть безпосередньо — зміна власника. Ці «дзвіночки» можна побачити у відповідних реєстрах (ЄДРПОУ, Єдиному державному реєстрі судових рішень тощо.). Можна робити це простіше — через автоматичний моніторинг в системі YouControl. Тільки в цьому випадку моніторити потрібно не інших, а власну компанію.

Як «моніторити себе» в системі YouControl

Моніторинг - це спеціальний інструмент YouControl, створений, що називається, «на злобу дня» і «на прохання трудящих». Ви можете використовувати його для запобігання рейдерським атакам.

Для захисту корпоративних прав від атаки рейдерів можна порадити такі інструменти:

• захист майнових активів контрольованими заставами, оскільки саме для заволодіння ними і проводиться рейдерська атака;

• контроль за обсягом дебіторської та кредиторської заборгованості, недопущення консолідації великого обсягу заборгованості перед неконтрольованим (непередбачуваним) контрагентом;

• поділ напрямків господарської діяльності та виділення їх в окремі суб’єкти (наприклад фінансові операції в одному суб’єкті, виробництво — в іншому, продажу — в третьому);

• щоденний моніторинг ЄДР;

• постійне оновлення установчих документів відповідно до вимог законодавства.

Кому потрібно моніторити себе за допомогою YouControl

За статистикою, найбільший ризик рейдерських атак зазнають підприємства аграрної сфери. Торгові, промислові та будівельні компанії теж привабливі для загарбників. Звичайно, в зоні ризику знаходяться компанії, що володіють великим обсягом нерухомості і землі у власності — це ласий шматок. А також компанії з великим податковим кредитом — їх легше підставити.

Але в цілому неможливо назвати підприємство, яке на 100 % застраховане від рейдерів. Тому мониторінг від YouControl — це зручний інструмент для:

• зайнятих людей, яким не звикати делегувати повноваження при впевненості, що завдання буде виконано якісно;

• підприємців, у яких немає часу сидіти в інтернеті за переглядом реєстрів;

• директорів, власників, акціонерів, інвесторів, членів ради директорів — всіх, хто зацікавлений в добробуті своєї компанії.

Причому моніторити можна не одну компанію. Ви можете убезпечити кілька підприємств (свою основну компанію, компанії зі своєї групи і/або філії, компанії родичів і близьких). Крім того, не завадить моніторити компанії, активами та акціями яких ви володієте, і стартапи, які отримали ваші інвестиції. В цілому можна включити в моніторинг до 10 підприємств.

На думку Руслана Квітіна, «рейдери, як правило, не йдуть в атаку на тих, кого не можуть здолати, або є ризик серйозного опору».

Як повідомляв ONLINE.UA, ще в жовтні 2016 року екс-президент Петро Порошенко підписав антирейдерський закон, який був розроблений Міністерством юстиції в тісній співпраці з представниками бізнес-середовища.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?