Москва відкликає вимоги: Росія і Україна нарешті уклали важливу угоду
Категорія
Економіка
Дата публікації

Москва відкликає вимоги: Росія і Україна нарешті уклали важливу угоду

Москва відкликає вимоги: Росія і Україна нарешті уклали важливу угоду
Джерело:  online.ua

Москва повністю відмовилася від позовних вимог на адресу України з питань газу в міжнародному арбітражі, а Київ в свою чергу відмовився від штрафу АМКУ, за яким "Газпром" повинен був виплатити Україні 7,4 млрд доларів. Мирову угоду Росія і Україна підписали сьогодні, 30 січня, передає ONLINE.UA з посиланням на заступника міністра юстиції України Івана Ліщину.

"Україна і Газпром підписали мирову угоду в інвестиційному арбітражі. Подробиць операції я розкривати не можу, тому що вона конфіденційна, але важливо, що Росія відкликає свої вимоги, а ми не порушуємо свого правила не укладати мирових угод в інвестиційних арбітражах за якими Україна повинна платити інвестору будь-яку компенсацію", - повідомив Ліщина.

Чиновник підкреслив, що укладення мирової угоди відкриває шлях для підписання довгострокового контракту на транзит російського газу в Європу через українську газотранспортну систему, так як з 1 січня 2020 року термін дії минулого контракту закінчується.

Нагадаємо, у Відні п'ятий день тривають переговори Москви і Києва щодо газу. Напередодні глава українського "Нафтогазу" Андрій Коболєв повідомив, що боротьба йде за кожну кому в мировій угоді і новому транзитному контракті.

Мирову угоду сторони повинні були укласти за взаємними претензіями, а точніше щодо відмови від них. На такий компроміс погодилися і Росія, і Україна, за умови якщо "Газпром" виплатить "Нафтогазу" 2,9 млрд доларів за рішенням Стокгольмського арбітражу. 27 грудня російська газова компанія перевела на рахунок України зазначену суму.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в Росії запанікували через складні переговори з Україною щодо газу. Там припустили, що транзитний контракт і мирова угода можуть бути зірвані.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?