Мовний омбудсмен прокоментував скасування нового українського правопису
Категорія
Україна
Дата публікації

Мовний омбудсмен прокоментував скасування нового українського правопису

Мовний омбудсмен прокоментував скасування нового українського правопису
Джерело:  online.ua

28 січня офіційно стало відомо, що Окружний адміністративний суд міста Києва задовольнив позов та скасував постанову про питання українського правопису, якою було схвалено новий правопис. Варто звернути увагу на те, що позов у 2019 році подала мама учениці 7 класу, яка діє в інтересах своєї доньки. Жінка почала вимагати визнати протиправною та нечинною постанову уряду про правопис. На рішення суду миттєво відреагував уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь. Про свою позицію з цього приводу він повідомив на офіційній сторінці у Фейсбук, передає ONLINE.UA.

"За оприлюдненою інформацією Міністерства юстиції України Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконною та скасував постанову Кабінету Міністрів України про запровадження нового українського правопису. Вважаю, що Уряд має рішучо відреагувати та оскаржити відповідне рішення в апеляційній інстанції та залізобетонно довести свою чітку позицію. Як Уповноважений із захисту державної мови всіляко сприятиму посиленню кремезної позиції Уряду щодо захисту державної мови. Підтримуєте?", - сказано в повідомленні Тараса Кремня.

На заклик мовного омбудсмена вже відреагували українські громадяни: вони залишають гнівні повідомлення під його дописом.

"Це рішення взагалі не вписується в канву українскості; Дякую за позицію!; А себе скасувати цей суд не хоче? Абсурд!; Кремезна позиція; Щоб мати правопис, треба визначитися: під кацапську говірку і далі підлаштовуємося за мудрою наукою Драгоманова чи рішуче відмежовуємося від того язика?; Повний абсурд! "недоторканні" полізли у мову. Гляди, вирішать скасувати небо над нашими головами. Це ж виходить, що якийсь суддя нищої інстанції розумніший за академіків мови і всю Верховну раду. Пора розпустити цей недолугий суд; прикро...; Потрібно відстоювати своє. Підтримую Вашу позицію", - коментують новину про скасування нового правопису українці.

Як повідомляв ONLINE.UA, раніше Володимир Зеленський заявив, що хоче запустити Вищу кваліфікаційну комісію суддів, а вже потім  взятися за розпуск Окружного адміністративного суду Києва.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?