МОЗ чітко пояснило, як лікувати коронавірус без декларації з лікарем
Категорія
Україна
Дата публікації

МОЗ чітко пояснило, як лікувати коронавірус без декларації з лікарем

МОЗ чітко пояснило, як лікувати коронавірус без декларації з лікарем
Джерело:  online.ua

Громадяни України можуть лікуватися від коронавірусу COVID-19 без декларації з особистим лікарем. Національна служба здоров'я нагадала про відповідний алгоритм. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на підрозділ Міністерства охорони здоров'я.

За оприлюдненими даними, приблизно 26% українців не обрали собі лікаря.

"Згідно з постановою Кабінету міністрів від 5 лютого 2002 року № 65, пацієнт з симптомами гострої респіраторної хвороби або підозрою на неї, який не підписав декларацію з лікарем, має право на безоплатну медичну допомогу на первинному рівні. Також відбір зразків та лікування пацієнтів під час самостійного звернення пацієнта здійснюється незалежно від наявності декларації. Цей порядок надання первинної допомоги діятиме винятково на період пандемії COVID-19 та карантину. Він передбачає лише перше звернення та обмежений перелік безоплатних послуг для пацієнта", - пояснили в НСЗУ.

Пацієнт з симптомами COVID-19 має право на консультацію лікаря навіть якщо він відмовився від укладення декларації. Черговий лікар має оглянути людину, призначити лікування та надати рекомендації.

Також саме у цій ситуації пацієнт отримає направлення на ПЛР-тестування, якщо це буде необхідним. Дані його знайдуть в електронній системі охорони в разі його реєстрації раніше. В іншій ситуації лікар внесе необхідну інформацію самостійно.

Безоплатний пакет послуг на первинній ланці лікування передбачає:

  • консультації лікаря з метою профілактики та контролю основних захворювань;

  • базові дослідження та аналізи;

  • вакцинацію дітей та дорослих відповідно календарю щеплень.

Також цей лікар виписує рецепти на "Доступні ліки" чи направлення до вузько спеціалізованих колег.

Як повідомляв ONLINE.UA, заступник голови МВС Антон Геращенко звернув увагу на те, що в нашій країні невпинно та стрімко зростає кількість хворих на COVID-19. Зокрема, за 25 листопада виявили понад 15 тисяч нових інфікованих. За словами чиновника, якщо не почати вживати більш жорсткі заходи, то до лютого 2021 року на коронавірус перехворіють 10 мільйонів українців.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?