МОЗ дозволило комбінувати різні вакцини, але не всі
Категорія
Україна
Дата публікації

МОЗ дозволило комбінувати різні вакцини, але не всі

МОЗ дозволило комбінувати різні вакцини, але не всі
Джерело:  online.ua

На рівні Міністерства охорони здоров’я ухвалили рішення стосовно дозволу на використання двох різних вакцин для двох різних щеплень, необхідних для проходження повного курсу імунізації проти коронавірусу COVID-19.

Джерело: МОЗ у Telegram

За оприлюдненими даними, йдеться виключно про окремі препарати. Наразі дозволено комбінувати щеплення вакциною від Moderna та Comirnaty/Pfizer-BioNTech.

“МОЗ України у липні схвалило рекомендації Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики дозволити комбінувати мРНК-вакцини. Якщо мРНК-вакцина того самого виробника недоступна, для другого щеплення можна використати вакцину на платформі мРНК іншого виробника”, - наголосили у відомстві.

Відзначається, що період між двома щепленнями у такому разі має становити 28 діб.

“Комбінування вакцин Moderna та Comirnaty/Pfizer-BioNTech є безпечним та ефективним”, - уточнили в міністерстві.

Поєднання різних вакцин проти коронавірусу

Ще у травні було оприлюднено перші відомості за підсумками попередніх досліджень з цього приводу. Науковий журнал Lancet стверджував, що експерти Оксфордського університету не виявили серйозних побічних реакцій у комбінуванні препаратів AstraZeneca та Pfizer.

Вже у липні з’явилася інформація про потенційну можливість комбінувати мРНК-вакцини, до яких зокрема належать Pfizer та Moderna, або ж вводити другу дозу препарату Pfizer після першого щеплення AstraZeneca.

Вакцинація в Україні

Першу дозу різними препаратами серед українського населення вже отримали понад 6,1 мільйона громадян. Водночас повний курс імунізації з двох доз отримали вже понад 5 мільйонів людей.

Лише за за підсумками попередньої доби станом на п’ятницю, 17 вересня, в цілому по Україні було проведено 122 тисячі щеплень.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?