МОЗ попередило про можливі реакції на вакцину Covishield
Категорія
Україна
Дата публікації

МОЗ попередило про можливі реакції на вакцину Covishield

МОЗ попередило про можливі реакції на вакцину Covishield
Джерело:  online.ua

Вакцинація проти коронавіруса в Україні стартувала 24 лютого. На даний момент українцям доступна тільки індійська вакцина Covishield, розробником якої є Оксфордський університет і компанія AstraZeneca. На тлі процесу вакцинації стала поширюватися нова "теорія змови", яку розкачують в суспільстві антівакцинатори. Щодня з'являються чутки про смертельно небезпечні побічні ефекти вакцини, які миттєво спростовують в МОЗ. 13 березня в Міністрества охорони здоров'я нагадали українцям, що всі ліки, включаючи вакцини, мають свої ризики і після їх застосування можливі індивідуальні реакції організму. У МОЗ перерахували можливі реакції на вакцину Covishield, зазначивши, що вони можуть триматися кілька днів. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу МОЗ.

"Вакцинація від Covid-19 допоможе вам виробити імунітет до вірусу. Після введення вакцини організм певним чином формує імунну відповідь, яка захистить від тяжкого перебігу та ускладнень від хвороби. Можливі такі реакції: почервоніння, біль, набряк в місці ін'єкції; лихоманка або озноб; головний біль, біль в м'язах або суглобах ", - йдеться в повідомленні.

Також в окремих випадках після введення вакцини можуть збільшуватися лімфатичні вузли, з'являтися нудота, безсоння і безпричинна стомлюваність. Але всі ці реакції, підкреслили в МОЗ, є нормальними і проходять через кілька днів після щеплення.

Крім того в МОЗ назвали протипоказання до ковід-вакцинації. Це важка алергічна реакція на попердню дозу вакцини, гіперчутливість до одного з компонентів вакцини і підвищення температури тіла вище 38,5 градусів. Застуда і субфебрильна температура тіла, підкреслили в МОЗ, не є протипоказаннями для вакцинації.

Нагадаємо, індійську вакцину Covishield, розробником якої є Оксфордський університет і компанія AstraZeneca, виробляють в Serum Institute India. Covishield - це векторна вакцина, створена на основі генно модифікованого аденовірусу шимпанзе. Вона показала ефективність 82% на третій фазі випробувань. Влітку 2021 року в Україні очікується поставка американської вакцини Novavax, яку також виготовляє найбільший в світі виробник вакцин Serum Institute. Українська влада вже забронювали 15 млн доз препарату. Novavax - це рекомбінантний вакцина, створена на основі спайк-білка молекули коронавіруса SARS-CoV-2. Вакцина Novavax показала підсумкову ефективність 89,3%. Для основного штаму показник склав 95,6%. Також препарат був протестований для нового штаму "британського" коронавируса і показав 85,6% ефективності.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в Міністерстві охорони здоров'я зробили заяву про побічні ефекти вакцини проти коронавіруса.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?