МОЗ розкрило причини засекречених деталей про контракти на покупку вакцин
Категорія
Україна
Дата публікації

МОЗ розкрило причини засекречених деталей про контракти на покупку вакцин

МОЗ розкрило причини засекречених деталей про контракти на покупку вакцин
Джерело:  online.ua

Україна отримала першу партії антикоронавірусної вакцини наприкінці лютого, а масова кампанія з імунізації населення стартувала 24 числа. Український уряд тим часом не розкриває майже жодних подробиць контрактів, укладених на постачання таких препаратів. Для пересічних українців невідомі навіть суми, які витрачають на придбання засобів для масового щеплення. Міністерство охорони здоров’я звернуло увагу, що секретних окремої інформації щодо поставок вакцини стала однією з вимог безпосередньо постачальника. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на брифінг заступниці міністра Світлани Шаталової.

“Хочу відразу зробити роз'яснення для ЗМІ щодо конфіденційності угод, які стосуються закупівлі вакцин. Справді, наказ Міністерства охорони здоров'я від 18 лютого цього року, яким було розподілено кількості вакцин по регіонах, містить вимогу до керівників структурних підрозділів з питань охорони здоров'я областей України та міста Києва дослівно: "Забезпечити нерозголошення будь-якої інформації щодо виробників або постачальників, а також ціни на вакцини проти гострої респіраторної хвороби COVID-19”, - стверджує вона.

За словами посадовиці, умови зумовили положення угоди, яку уклали МОЗ та спеціалізована організація Crown agents - саме вона уповноважена закуповувати вакцину.

“Оці жорсткі вимоги щодо конфіденційності є зовсім не примхою міністерства. Вони ініційовані саме виробниками вакцини. І за порушення таких вимог передбачені великі штрафні санкції або навіть розірвання контрактів”, - додала вона.

Шаталова наголосила, договори схожого порядку узгоджують “усі країни світу, які централізовано здійснюють закупівлі імунобіологічних препаратів від коронавірусу”.

Як повідомляв ONLINE.UA, в Україні триває перший етап масової вакцинації проти коронавірусу COVID-19, який передбачає надання щеплення медикам. В уряді раніше неодноразово висловлювалися на користь введення можливості платної вакцинації, однак це можливо лише після отримання нових партій різних препаратів. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль вважає, що ціни на такі послуги зовсім не будуть “космічними” — на це вказують поточні дані компаній-розробників.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?