МОЗ закупило стовбурові клітини для порятунку життя юного пацієнта Охматдиту
Категорія
Україна
Дата публікації

МОЗ закупило стовбурові клітини для порятунку життя юного пацієнта Охматдиту

МОЗ закупило стовбурові клітини для порятунку життя юного пацієнта Охматдиту
Джерело:  online.ua

Міністерство охорони здоров'я виступило з приголомшливими новинами щодо розвитку української медицини. До нашої країни надійшов вантаж стовбурових клітин на трансплантацію, постачання якого повністю забезпечив державний бюджет. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на відомство.

За словами Ігоря Іващенка — заступника міністра, клітини ввели до кісткового мозку неродинного донора.

"Ми внесли зміни у постанову № 707, яка регулює компенсацію витрат, пов’язаних з отриманням та доставкою стовбурових клітин з-за кордону. Раніше вони не оплачувалися державою, а закупівля здійснювалася коштом благодійних внесків громадян. Тепер ця сума включена у пілотний проєкт як складова витрат, і закладам охорони здоров’я дозволено здійснювати пошук і закупівлю стовбурових клітин за кордоном", - пояснив Іващенко.

У МОЗ нагадали, що постанову 720, яка змінює порядок перевезення анатомічних органів через митницю, ухвалили 5 серпня. Вже через 3 тижні ухвалили новий документ.

"Вона має врегульовувати питання доставки донорських гемопоетичних стовбурових клітин на законодавчому рівні. Завдяки цьому провідний онкогематолог Олександр Лисиця мав змогу отримати та трансплантувати кістковий мозок 18-річному Леонідові в НДСЛ "Охматдит". Операція тривала сьогодні до пізньої ночі. Ми всі стежимо за станом здоров'я хлопця та сподіваємось на його одужання", - зауважив посадовець.

В одному з останніх досліджень по використанню стовбурових клітин в зміцненні імунітету, яке провела франко-німецька дослідницька група під керівництвом професора Міхаеля Сівеке з Центру регенеративної терапії TU Dresden (CRTD) і Центру імунології Марселя Луміні (CNRS, INSERM, Університет Екс-Марсель), виявлено ще одну надзвичайну властивість стовбурових клітин.

Виявилося, що вони не тільки забезпечують безперервне оновлення клітин крові й сприяють імунній відповіді, яка викликається інфекцією, але також можуть пам’ятати попередні інфекційні атаки, а значить здатні стимулювати більш швидку і більш ефективну імунну відповідь при повторному зараженні.

Як повідомляв ONLINE.UA, в Україні є можливість зміцнити імунітет на клітинному рівні для відновлення захисних сил організму людини, який втратив здатність боротися з вірусами й патогенними бактеріями. Клініка проводить Deva Clinique лікування стовбуровими клітинами успішно проводять протягом багатьох років.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?