Можете підірвати співпрацю — Євросоюз неабияк розлютився через дії Кабміну
Категорія
Політика
Дата публікації

Можете підірвати співпрацю — Євросоюз неабияк розлютився через дії Кабміну

Можете підірвати співпрацю — Євросоюз неабияк розлютився через дії Кабміну

В офіційного Києва виникли нові проблеми на європейській арені після того, як виконувач обов’язків міністра освіти та науки Сергій Шкарлет отримав офіційне попередження представництва Євросоюзу в Україні про небезпеку змін у міністерстві, які руйнують проведені раніше реформи. Варто зазначити, що нещодавно МОН представив Кабміну проєкт рішення про зміну структури міністерства, яка передбачала реорганізацію (ліквідацію) усіх директоратів, утворених кілька років тому в рамках реформи держслужби, фінансування якої забезпечував Євросоюз. Що важливо розуміти, саме МОН було одним з пілотних міністерств, які отримали європейські грантові кошти для проведення такої реформи. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на "ЄП".

Варто звернути увагу на те, що зміни, які запропонував Шкарлет порушують не лише зобов’язання нашої країни у рамках вже проведеної реформи, але також умови надання зарезервованої для офіційного Києва макрофінансової допомоги Євросоюзу, тому проєкт рішення МОН відхилили структури КМУ як такий що суперечить міжнародним зобов’язанням України.

Однак представництво ЄС все одно звернулося з листом до Сергія Шкарлета. Влада ЄС нагадала міністру про безповоротну допомогу Україні у сфері освіти та науки. Фінансування лише виконуваних на даний момент програм має загальну вартість понад 200 млн євро.Євросоюз нагадав про важливість збереження 6 директоратів МОН із високооплачуваними співробітниками, утворених у рамках фінансованої ЄС реформи.

"Ми закликаємо вас продовжувати належну дію цих структур і посилювати їхню роль у міністерстві... Будь-який відкат досягнутого раніше успіху у реформах безсумнівно викличе нашу занепокоєність та може підірвати нашу співпрацю, яку ми сприймаємо як успішну і прагнемо продовжувати – в тому числі, можливо, через нові програми допомоги у рамках реформи держслужби", — наголошують представники ЄС.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що глава МЗС Литви Лінас Лінкявічус попередив Володимира Зеленського, що небезпека втоми від України серед міжнародних партнерів не знята та пояснив, чому це не вдалося зробити президенту.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?