МВФ нагадав Україні вимоги для отримання другого траншу
Категорія
Економіка
Дата публікації

МВФ нагадав Україні вимоги для отримання другого траншу

МВФ нагадав Україні вимоги для отримання другого траншу
Джерело:  online.ua

МВФ чекає від України виконання головних вимог для виплати другого кредитного траншу. У Фонді зазначають певний прогрес у дискусіях з Києвом, але для завершення перегляду кредитної програми потрібно більше.

Джерело: Інтерфакс-Україна

Представник МВФ Джеррі Райс підкреслив, що МВФ все ще чекає більшого прогресу України на шляху до другого траншу stand-by. Він не розкрив деталей переговорів з українською владою, але нагадав, що МВФ поставив задачу Києву щодо поліпшення управління в Нацбанку і законодавства про банківський нагляд, середньостроковому зниженню бюджетного дефіциту, посилення антикорупційної вертикалі і судової системи.

Що вимагає МВФ від України

МВФ і Україна недавно відновили переговори щодо перегляду програми Stand-by. Українська влада розраховує отримати ще два транші на суму в 1,5 млрд доларів, але якщо вдасться виконати головні умови кредитора.

МВФ вимагає:

  • прийняти закон про Вищу раду правосуддя;

  • закріпити в законодавстві незалежність НАБУ;

  • прийняти вже внесені до Верховної Ради нові поправки до закону про Нацбанк;

  • відмовитися від обмеження цін на газ, введених цієї зими;

  • затвердити бюджетний план на 2022 рік;

  • провести аудит COVID-фонду.

Президент України Володимир Зеленський не приховує, що за деякими пунктами і вимогам офіційний Київ не згоден з МВФ, тому намагається знайти баланс і зберегти свою позицію.

В НБУ розраховуютьь до кінця червня виконати вимоги Міжнародного валютного фонду.

"Основні питання - це антикорупція, зміни в закон про НАБУ, Вища рада правосуддя, НАЗК. Питання фіскальної політики, податкової політики, питання приватизації, структурних реформ і енергетична сфера", - уточнюють в НБУ.

Кредитна програма МВФ для України

У 2020 році рада директорів МВФ затвердила 18-місячну програму stand-by для України на суму близько 5 млрд доларів. Після виділення першого траншу в розмірі 2,1 млрд дол. Було заплановано чотири перегляди програми та виділення ще декількох траншів, однак цей план не був виконаний.

Для відновлення співпраці МВФ вимагає, щоб Україна повернулася до виконання своїх зобов'язань перед Фондом, серед яких: відновлення прав НАЗК, відновлення незалежності НАБУ, проведення судової реформи, питання ринків газу та електрики.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?