МВФ прийняв остаточне рішення щодо України — Зеленський вже відреагував
Категорія
Політика
Дата публікації

МВФ прийняв остаточне рішення щодо України — Зеленський вже відреагував

МВФ прийняв остаточне рішення щодо України — Зеленський вже відреагував
Джерело:  online.ua

Команда українського лідера Володимира Зеленського дуже розраховувала отримати новий транш Міжнародного валютного фонду до кінця року, але вже зрозуміло, що в цьому році цього не відбудеться. Однак, після прийняття бюджету України на 2021 рік, за яким у Фонду було найбільше запитань до української влади, гроші можуть бути виділені вже найближчим часом. Про це свідчить рішення МВФ почати роботу своєї місії в Україні 21 грудня - за її підсумками переглянуть програму stand-by. Вона, правда, пройде в онлайн-форматі через пандемію коронавіруса. Президент України Володимир Зеленський вже відреагував на довгоочікуване рішення МВФ. Він підкреслив, чо Україна довела, що є надійним партнером Фонду. У свою чергу прем'єр-міністр України Денис Шмигаль наголосив, що якщо місія МВФ буде проведена, то значить Україна точно отримає новий транш по кредиту на початку 2021 року, передає ONLINE.UA.

"Я вітаю рішення МВФ почати свою місію в Україні 21-23 грудня. Через COVID-19, місія відбудеться в режимі онлайн для перегляду угоди по кредиту. Україна залишається надійним партнером МВФ, оскільки наша співпраця принесе користь українському народу", - відреагував Зеленський на рішення МВФ.

Глава Кабмін Денис Шмигаль вже позначив терміни отримання Україною чергового траншу кредиту від Міжнародного валютного фонду. За його словами, транш очікується вже на початку 2021 року.

"Початок роботи місії МВФ є свідченням підтримки України і позитивним сигналом про виплату наступного траншу. Два тижні тому ми також отримали транш в 623,5 млн євро макрофінансової допомоги від Європейського Союзу. А на цьому тижні отримали рекордну зацікавленість інвесторів в гривневих облігаціях державної внутрішньої позики в розмірі 51 млрд грн ", - додав Шмигаль.

Прем'єр також високо оцінив "плідну роботу" президента, Мінфіну та інших відповідальних структур над виконанням структурних "маяків" і міжнародних зобов'язань України, які взяла на себе наша країна в рамках співпраці з МВФ. Він запевнив, що на даний момент Україна, навіть не дивлячись на кризу, цікава для інвесторів, в тому числі іноземних.

Нагадаємо, 9 червня Рада директорів Міжнародного валютного фонду схвалила 18-місячну програму співпраці з Україною на 5 млрд доларів, яка буде виконана в разі виконання Україною ряду умов. Перший транш в 2,1 мільярда доларів Україна отримала вже 12 червня. Всього від МВФ в цьому році Україна планувала отримати 3,5 млрд доларів. Переговори щодо нової траншу призупинилися через резонансного скандалу з відставкою колишнього глави НБУ Якова Смолія, який звинуватив владу в "систематичному тиску" на нього, і конституційної кризи, яка виникла з після скасування КСУ низки антикорупційних законів. У МВФ закликали команду Зеленського виконати одну з найважливіших вимог Фонду - зберегти незалежність Національного банку України. Але після цього місія Міжнародного валютного фонду раптово взяла паузу у візитах в Україну, щоб детально вивчити питання антикорупційних органів, використання коштів COVID-фонду тощо.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Україна виконала одну з головних умов МВФ за новим кредитом - прийняла бюджет на 2021 рік, показники якого збігаються з оцінками МВФ.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?