Україна виконала одну з головних умов МВФ за новим кредитом
Категорія
Економіка
Дата публікації

Україна виконала одну з головних умов МВФ за новим кредитом

Україна виконала одну з головних умов МВФ за новим кредитом
Джерело:  online.ua

Команда українського лідера Володимира Зеленського дуже розраховувала отримати новий транш Міжнародного валютного фонду до кінця року, але вже змирилася з тим, що цього не станеться. Однак, глава Мінфіну Сергій Марченко стверджує, що його відомство зробило все від нього залежне, щоб представники Фонду провели перегляд програми stand-by. Йдеться про одну з головних умов Фонду, яка стосувалася прийняття бюджету України на 2021 рік. За словами Марченка, експерти МВФ наполягали на скороченні дефіциту в бюджеті і цього вдалося досягти - в результаті показники в бюджеті на 2021 рік збігаються з оцінками МВФ. Про це Марченко заявив на брифінгу після прийняття бюджету 2021 Верховною Радою, передає ONLINE.UA.

"Для нас було важливо зберегти поставлені президентом і урядом пріоритети, які були підтримані народними депутатами, і при цьому знизити рівень дефіциту бюджету, дотримуючись принципів збалансованості та реалістичності", - пояснив міністр фінансів.

Він уточнив, що до держбюджету на 2021 рік було внесено близько двох тисяч правок, але завдяки цьому дефіцит вдалося зменшити з 270 грн до 246,6 млрд грн. Марченко запевнив, що бюджет є реалістичним і збалансованим. За словами міністра фінансів, він повною мірою забезпечує виконання всіх передбачених зобов'язань державою для захисту медичних працівників, боротьби з коронавірусом, педагогів, військовослужбовців та інших категорій громадян.

Марченко вважає, що голосування за бюджет стало важливим маркером, який показав МВФ, наскільки Україна може виконувати взяті на себе зобов'язання. Міністр нагадав, що офіційний Київ довгий час працював з представниками місії Міжнародного валютного фонду над показниками дохідної та видаткової частини, дефіциту бюджету, і це, за його словами, була експертна і досить жорстка дискусія.

"Ці параметри, які зараз проголосовані, відповідають тим принципам, які ми обговорювали, і вони практично узгоджені. Рішення ж про місію має бути прийнято Міжнародним валютним фондом. Коли воно буде прийнято, від нас не залежить. Ми зробили все від нас залежне, щоб це сталося ", - підсумував Марченко, який не став озвучувати дату можливого приїду місії МВФ в Україні.

Нагадаємо, 9 червня Рада директорів Міжнародного валютного фонду схвалила 18-місячну програму співпраці з Україною на 5 млрд доларів, яка буде виконана в разі виконання Україною ряду умов. Перший транш в 2,1 мільярда доларів Україна отримала вже 12 червня. Всього від МВФ в цьому році Україна планувала отримати 3,5 млрд доларів. Переговори щодо нової траншу призупинилися через резонансного скандалу з відставкою колишнього глави НБУ Якова Смолія, який звинуватив владу в "систематичному тискі" на нього. У МВФ закликали команду Зеленського виконати одну з найважливіших вимог Фонду - зберегти незалежність Національного банку України. Але після цього місія Міжнародного валютного фонду раптово взяла паузу у візитах в Україну, щоб детально вивчити питання антикорупційних органів, справ навколо Суркісів і Приватбанку, використання коштів COVID-фонду тощо.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що глава МВФ Крісталіна Георгієва висунула Україні нові жорсткі вимоги. Вона нагадала Зеленському, що незалежність НБУ і антикорупційні заходи є попередніми умовами для продовження кредитної програми.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?