МВФ прогнозує проблеми для країн з високим рівнем боргу
Категорія
Економіка
Дата публікації

МВФ прогнозує проблеми для країн з високим рівнем боргу

МВФ прогнозує проблеми для країн з високим рівнем боргу
Джерело:  online.ua

У Міжнародному валютному фонді повідомили, що підвищення процентних ставок у США спричинить серйозні проблеми для низки країн, які мають великий державний борг та повільно відновлюються після пандемії.

Джерело: CNBC

Проблеми для країн з великим зовнішнім боргом

Директорка Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва заявила, що підвищення процентних ставок Федеральної резервної системи США може «стати холодним душем» для і без того слабкого економічного відновлення в деяких країнах.

Георгієва, виступаючи в режимі відеоконференції на віртуальному заході The Davos Agenda, сказала, що підвищення ставок США може мати значні наслідки для країн з більш високим рівнем боргу..

Вона сказала, що «надзвичайно важливо», щоб ФРС чітко повідомляла про свої політичні плани, щоб запобігти несподіванкам.

Георгієва заявила, що послання МВФ країнам з високим рівнем боргу в доларах було таким: «Дій зараз. Якщо ви можете продовжити терміни погашення боргу, зробіть це, будь ласка. Якщо у вас є валютні невідповідності, зараз саме час їх усунути».

Вона додала, що її найбільше занепокоєння викликають країни з низьким рівнем доходів і високим рівнем боргу, підкресливши, що дві третини зараз або перебувають у «борговій скруті», або в небезпеці потрапити в неї — це вдвічі більше, ніж у 2015 році.

Фото - pexels.com

Відновлення економіки після пандемії

МВФ очікує, що відновлення світової економіки продовжиться, сказала Георгієва, але наголосила, що економіка «дещо втрачає імпульс».

 2022 рік – це як біг смугою перешкод, – сказала вона, враховуючи такі ризики, як зростання інфляції, пандемію Covid-19 та високий рівень боргу.

У грудні МВФ попередив, що світовий борг у 2020 році досяг 226 трильйонів доларів — найбільше зростання за рік з часів Другої світової війни.

Щодо інфляції, Георгієва підкреслила, що проблема індивідуальна для кожної країни. Ціни зростають з неймовірною швидкістю в низці країн: інфляція в єврозоні досягла рекордного рівня в 5% у грудні, рівень інфляції у Великобританії досяг 30-річного максимуму в тому ж місяці, а індекс споживчих цін у США виріс найшвидшими темпами з червня 1982 року.

Ця специфіка країни – це те, що робить 2022 рік певним чином навіть складнішим, ніж 2020, – сказала Георгієва.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?