У ГТС України викрили зухвалий обман Росії з газом для Європи
Категорія
Економіка
Дата публікації

У ГТС України викрили зухвалий обман Росії з газом для Європи

У ГТС України викрили зухвалий обман Росії з газом для Європи
Джерело:  online.ua

Судячи з аналізу показників щоденного транзиту газу через ГТС України, російський монополіст "Газпром" не збільшив постачання палива у ЄС, а просто повернувся до показників минулих років. Свої факти, що спростовують нещодавні заяви представників компанії-монополіста навів гендиректор "Оператора ГТС України" Сергій Макогон.

Джерело: Facebook  гендиректора "Оператора ГТС України"

Після зниження до майже 57 млн куб. м у перші дні листопада, обсяг щоденного транзиту через Україну просто повернувся до контрактних обсягів у 109 млн куб. м. Наприклад, 11 листопада минулого року транзит був 178,4 млн м3, а у 2019 році - 277,3 млн м3 на добу. Таку статистику наводить Макогон і вказує на неправдиві показники російської сторони.

Зважаючи на це, заяви "Газпрому"про збільшення поставок газу в Європу не відповідають дійсності. Фактично, постачальник не бронював додаткових обсягів транзиту, а просто повернувся до законтрактованих обсягів.

"Газпром рапортує про збільшення постачання до ЄС, але факти кажуть про інше. Ніяких додаткових обсягів, що перевищують транзитний контракт, Газпром не забронював. Тому про збільшення постачання до ЄС через Україну (казати, - ред.) не варто", - пише Макогон.

Україна готова транзитувати у 2,5 більше палива до країн Європи

"Оператор ГТС України" в змозі транзитувати до 250 млн куб. м газу на добу, що у 2,5 рази перевищує наявний транзит, запевняє гендиректор відомства.

Нагадаємо, нещодавно в західній пресі припустили, що Росія створює деяку напругу на ринку, оскільки їй потрібні гарантії, що спільний з Німеччиною проєкт "Північний потік-2" зрештою запрацює. РФ готова обміняти збільшення постачання на схвалення запуску газопроводу на всіх рівнях. Крім того, в Кремлі наполягають, щоб газопостачання в країни ЄС здійснювалось в обхід України.

Загрози від реалізації проєкту "Північний потік-2" для економіки України

Фактичною метою реалізації проєкту "Північний потік-2" є розширення геостратегічного впливу Росії на країни ЄС, зокрема, встановлення домінуючої позиції на ринку енергетики. Чимало експертів констатують суттєвий удар по економіці України від його реалізації. Більшість із них сходяться на тому, що Кремль сприймає газопровід як інструмент енергетичного тиску. Зі свого боку Німеччина, не зважаючи на участь в запуску діяльності ПП-2, пообіцяла скористатися всіма важелями впливу, щоб переконати Росію продовжити договір про транзит газу через Україну.

Читайте також:

  • В ЄС дали пораду Україні на випадок припинення транзиту газу Росією

  • Акції Газпрому рекордно подорожчали на тлі зростання цін на газ в Європі

  • Криза цін на газ провокує банкрутство компаній у Великій Британії: важливі подробиці читайте в нашому матеріалі

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?