В ЄС дали пораду Україні на випадок припинення транзиту газу Росією
Категорія
Економіка
Дата публікації

В ЄС дали пораду Україні на випадок припинення транзиту газу Росією

В ЄС дали пораду Україні на випадок припинення транзиту газу Росією
Джерело:  online.ua

Офіційний Київ має право вимагати компенсацій чи гарантій від партнерів на Заході, якщо російськав влада вирішить зупинити транзит газу через територію України. Про це розповів депутат Європейського парламенту і член делегації Європарламенту у Комітеті парламентської асоціації ЄС-Україна та колишній прем'єр-міністр Литви Андрюс Кубілюс.

Джерело: "Інтерфакс-Україна"

Україна може вимагати компенсацій через втрату транзиту газу

"Україна має законне право вимагати якихось компенсацій чи гарантій від партнерів на Заході, які гарантували, що транзит залишиться, і насправді справи не йдуть у цьому напрямку. Наскільки я розумію, український уряд пропонує західній спільноті якісь можливості використовувати транзитні трубопроводи з користю. Я сподіваюся, що в ЄС будуть хороші спроби серйозно вивчити ці пропозиції", - наголосив європейський політик.

За йогословами, незабаром у Європейському парламенті організують спеціальні онлайн-обговорення всіх цих питань.

"Це можливість для України порушити питання не лише про енергетичну безпеку, а й про безпеку загалом. Гарантії безпеки приходять із набагато швидшою інтеграцією до ЄС та НАТО. Україна має законне право звертатися до західної спільноти в такій ситуації, коли, на жаль, безпека України через газопровід "Північний потік - 2" зазнає дуже негативного впливу", - додав Андрюс Кубілюс.

Як уже згадувалося раніше, офіційний Київ пропонує владі ЄС додатковий транзит в обсязі 55 млрд кубометрів газу за "спеціальними умовами".

Тиждень тому український лідер Володимир Зеленський звинуватив команду Володимира Путіна в організації газової кризи в Європі, закликавши офіційний Брюссель скоординувати свою відповідь з Україною.

Як стверджує президент, потужностей з прокачування газу через Україну достатньо не тільки для нормалізації ситуації, а й для захисту Європи від тарифного шоку в найближчі роки.

Читайте також:

  • У команді Путіна назвали дві умови для збільшення транзиту газу через Україну

  • Акції Газпрому рекордно подорожчали на тлі зростання цін на газ в Європі

  • Криза цін на газ провокує банкрутство компаній у Великій Британії: важливі подробиці читайте в нашому матеріалі

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?