МВФ раптово передумав давати Україні довгостроковий кредит - названа причина
Категорія
Економіка
Дата публікації

МВФ раптово передумав давати Україні довгостроковий кредит - названа причина

МВФ раптово передумав давати Україні довгостроковий кредит - названа причина
Джерело:  interfax.com.ua

МВФ раптово передумав давати Україні довгостроковий кредит на три роки за програмою EFF (Extended Fund Facility). Замість нього розглядують короткострокову програму stand-by, розраховану на 18 місяців. При цьому в Україні вже виконали майже всі вимоги МВФ для виплати кредиту обсягом близько $ 8 млрд - залишилося тільки прийняти "антіколомойський" закон, голосування по якому заплановано на 13 травня. Про несподіване рішення МВФ повідомив представник Фонду Джеррі Райс на брифінгу 7 травня, передає ONLINE.UA з посиланням на Інтерфакс-Україна.

"З огляду на безпрецедентну невизначеність щодо економічних і фінансових перспектив і необхідність зосередити політичні пріоритети на короткостроковому стримуванні та стабілізації, переговори переключилися на 18-місячний stand by, який може забезпечити підтримку платіжного балансу для посилення реакції влади", - пояснив Райс.

Представник МВФ додав, що допомогу, яка обговорюється постійною віртуальною місією, зручніше надати через програму stand by, ніж через EFF.

"Коли ситуація відновиться, фокус знову може зміститися на рішення проблем довгострокових структурних реформ в Україні, щоб сприяти більш сильному і більш інклюзивному зростанню", - уточнив Райс.

Нагадаємо, попередня програма stand-by для України була прийнята МВФ в грудні 2018 року на суму 3,9 млрд доларів, але Україна отримала по ній єдиний транш в розмірі $1,4 млрд, зокрема через вибори в 2019 році і невиконання вимог фонду. З минулого року Україна і Міжнародний валютний фонд почали домовлятися про початок нової кредитної програми співпраці. Загальна сума фінансування повинна була скласти близько $5,5 млрд строком на 3 роки. Пізніше суму за програмою EFF вдалося збільшити орієнтовно до 8 млрд доларів, але остаточно затвердити її так і не вдалося.

Одна з причин криється в тому, що Україна не виконала попередніх вимог МВФ. Серед них - прийняття так званого "антіколомойського" закону, який повинен не допустити повернення Приватбанку колишнім власникам. Також МВФ хоче, щоб Україна створила ринок землі.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що МВФ зробив жорстке попередження команді Зеленського. У Фонді попередили, що можливі зміни законодавства про НАБУ приведуть до перегляду дій Фонду в Україні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?