МВФ висунув Україні чергові вимоги
Категорія
Економіка
Дата публікації

МВФ висунув Україні чергові вимоги

МВФ висунув Україні чергові вимоги
Джерело:  online.ua

Команда українського лідера Володимира Зеленського дуже розраховувала отримати новий транш Міжнародного валютного фонду до кінця року, але вже змирилася з тим, що цього не станеться. Однак, міністр фінансів Сергій Марченко попередив, що виплата кредитного траншу в 2021 році також поки під питанням, оскільки Фонд наполягає на проведенні заходів з антикорупції та реформі судової системи, які не залежать від Мінфіну. Чиновник уточнив, що місія МВФ почне другий раунд своєї роботи з Україною вже на початку січня 2021 року і тільки за її результатами стане зрозуміло, коли Україна зможе отримати 700 млн доларів в рамках діючої кредитної програми. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на прес-службу Мінфіну.

"Ми виконали всі маркери, які стосувалися урядових заходів. Це - ринкове тарифоутворення, трансформація податкової та митної служби. З 1 січня ці два відомства вже працювати в форматі єдиних юридичних осіб. Це також врегулювання проблемних кредитів державних банків, тощо. Але там є і заходи з антикорупції, реформи судової системи, які, скажімо так, залишаються актуальними, проте не залежать тільки від Мінфіну. І в Фонді більше підкреслюють на реалізації саме цих заходів ", - озвучив вимоги МВФ Марченко.

Міністр розраховує, що в першій половині січня Верховна Рада прийме необхідні законопроекти для подальшої співпраці з МВФ. Мова, в тому числі, йде про закон про позбавлення волі за брехню в деклараціях.

"Перший транш на $2,1 млн ми отримали в червні. Ще повинні були надійти два транші по $700 млн в цьому році. Вони перенесені на наступний рік. Тому спочатку мова йде про $700 млн, які зможемо отримати після перегляду програми, її узгодження на рівні місії і менеджменту МВФ. Безумовно, кредитні кошти МВФ Україні потрібні. Але не менш важливо - довіра до України як партнера. Нам важливо бути в цій програмі, сумлінно виконувати взяті на себе зобов'язання і зберегти довірчі відносини. Тому в процесі переговорів робимо кроки, які наближають нас до траншу ", - пояснив Марченко важливість виконання вимог МВФ.

Глава Мінфіну нагадав, що термін дії поточної кредитної програми МВФ закінчується в кінці 2021 року, а після її завершення, на його думку, стане ясно, яка саме підтримка від міжнародних партнерів України потрібна в подальшому.

Як відомо, після скандального рішення КСУ, який скасував статтю про кримінальне покарання за недостовірне декларування та ряд положень антикорупційного закону про контролюючі функції НАЗК, виплата нового траншу по кредиту виявилася знову під загрозою. Представники Міжнародного валютного фонду невідкладно звернулися до української влади і нагадали про важливе зобов'язання України для співпраці. Воно полягає в підтримці та підвищенні ефективності всіх українських антикорупційних інституцій. У Фонді наголосили, що запуск комплексної електронної системи розкриття інформації про активи та доходи високопосадовців в 2016 році був і залишається важливим кроком вперед у боротьбі з корупцією, і його ні в якому разі не можна скасовувати. Відносно поточної програми stand by в МВФ повідомили, що обговорення невирішених питань тривають.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в НБУ не бачать можливості припинення співпраці з МВФ.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?