МВФ заблокував надання сотень мільйонів доларів талібанському Афганістану
Категорія
Світ
Дата публікації

МВФ заблокував надання сотень мільйонів доларів талібанському Афганістану

МВФ заблокував надання сотень мільйонів доларів талібанському Афганістану
Джерело:  online.ua

У керівництві Міжнародного валютного фонду ухвалили рішення про блокування для нового талібанського уряду Афганістану коштів з власних резервів фінансової структури.

Джерело: речник Гаррі Райс

За оприлюдненими даними, дестабілізація талібами країни закрила для неї приблизно 460 мільйонів доларів США. Цю суму було передбачено для розподілу на підтримку економіки.

Головна причина рішення з боку МВФ - захоплення влади в Афганістані угрупованням, яке серед міжнародної спільноти вважається терористичним, а також відсутність законної та визнаної влади у країні.

У такій ситуації фонд просто не може ризикувати власними фінансовими потужностями.

“Як завжди, МВФ керується думками міжнародної спільноти. Зараз у міжнародній спільноті немає ясності щодо визнання уряду в Афганістані. Через це країна не зможе отримати доступ до спеціальних прав запозичення або інших ресурсів МВФ”, - уточнив Райс.

Аналогічне рішення було раніше ухвалене на рівні уряду Сполучених Штатів. Вашингтон напередодні заблокував державні резерви Афганістану, які знаходилися на рахунках банків у країні. В цілому суму резервів оцінювали експерти приблизно в 9,4 мільярда доларів.

Ситуація в Афганістані

15 серпня таліби увійшли до столиці Афганістану Кабулу. Афганський уряд заявив про “мирний перехід влади”, а президент країни Ашраф Гані утік за кордон.

Країни Євросоюзу наразі закривають свої посольства та евакуюють дипломатів. Тисячі афганців та іноземців намагаються покинути Афганістан, вони утворили тисняву в аеропорту Кабула, який поки що перебуває під контролем американських сил, що проводили у країні військову операцію.

Тисячі людей упродовж останніх діб намагалися залишити країну через аеропорт Кабулу — єдиний для того шлях, оскільки наземні перетини кордону охороняє “Талібан”.

В ЄС та інших країнах Заходу попередили про невизнання нового талібанського керівництва.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?