Євросоюз зважився на неочікуваний крок в ситуації з Афганістаном
Категорія
Політика
Дата публікації

Євросоюз зважився на неочікуваний крок в ситуації з Афганістаном

Євросоюз зважився на неочікуваний крок в ситуації з Афганістаном
Джерело:  online.ua

Європейський Союз публічно визнав, що війну в Афганістані виграв Талібан. Офіційний Брюссель заявив про готовність вести з діалог з талібами, щоб запобігти гуманітарній і міграційній катастрофі. При цьому там вважають захоплення бойовиками Талібану влади в Афганістані найважливішою геополітичною подією і порівнюють її з анексією Росією українського Криму.

Джерело: сайт Європейської Ради

Позицію ЄС щодо Афганістану озвучив голова європейської дипломатії Жозеп Боррель після засідання міністрів закордонних справ країн ЄС. Він зазначив, що заради того, щоб забезпечити евакуацію громадян ЄС, які до сих пір залишаються в Афганістані, і афганців, які співпрацювали з Заходом і хочуть вилетіти з країни, Брюссель буде говорити з талібами.

"Талібан виграв війну, тому нам доведеться поговорити з ними, щоб якомога швидше почати діалог, щоб запобігти гуманітарній та потенційній міграційній катастрофі, а також гуманітарній кризі. Ми будемо мати справу з афганськими властями такими, якими вони є, в той же час зберігаючи природну пильність щодо дотримання міжнародних зобов'язань ", - сказав Боррель.

Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки додав, що діалог з Талібаном буде також зосереджений на заходах запобігання "повернення іноземної терористичної присутності в Афганістан". Боррель зазначив, що важливо не допустити нової кризи біженців в Європі. Для цього він закликав посилити безпеку Іран, Пакистан, Туреччину та Індію, які можуть стати перевалочними пунктами на шляху біженців в Євросоюз.

Боррель також підкреслив, що країни Заходу зробили ряд помилок в Афганістані і повинні отримати з цього уроки, щоб не допустити геополітичної катастрофи.

"Це найбільш значуща геополітична подія з часів російського вторгнення до Криму у 2014 році", - заявив Боррель.

Коротко про ситуацію в Афганістані

  • 15 серпня бойовики Талібан захопили столицю Афганістану - Кабул.Після чого президент країни Ашраф Гані екстрено подав у відставку і в терміновому порядку виїхав з країни. На даний момент, за неофіційними даними, Гані знаходиться в Омані.

  • Зараз таліби взяли під контроль всі прикордонні переходи. Аеропорт в Кабулі залишився єдиним виходом з Афганістану.

  • Тисячі місцевих жителів масово бажають покинути Кабул. Вони штурмують аеропорт столиці, намагаються силою проникнути в літаки, щоб втекти з країни.

  • На тлі захоплення влади талібами почалася масова евакуація дипломатів. У Кабулі залишилося тільки три посольства іноземних держав - Росії, Пакистану і Китаю.

  • Україна евакуювала з Афганістану близько 80 осіб. Серед них - українці і громадяни інших держав.

  • У НАТО зайняли жорстку позицію щодо Афганістану. Генсек Єнс Столтенберг попередив талібів, що якщо в Афганістан повернутися міжнародні терористи, то альянс завдасть по ним дистанційний удар.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?